Sankturinovský dům otevřou 3. 2. výstavou ze sbírek galerie
V prvním patře jsou k vidění díla kutnohorských výtvarníků. Na snímku Aleš Rezler, ředitel galerie. Foto: pra

Sankturinovský dům na Palackého náměstí, který byl kvůli kompletní rekonstrukci od října 2020 uzavřen, se opět otevírá veřejnosti a je sídlem Galerie Felixe Jeneweina města Kutné Hory a do přízemí se vrátili pracovníci Informačního centra města Kutné Hory. Slavnostní otevření Sankturinovského domu v režii galerie se v sobotu 3. února od 17 hodin uskuteční zahájením výstavy s názvem Diametrální řez. Úvodního slova se ujme Aleš Rezler, ředitel galerie. O hudební zpestření slavnosti se postará rockový big band Krásné nové stroje s frontmanem Stanislavem Divišem, českým výtvarníkem a pedagogem. 

Expozice alchymie a renesančních věd

Součástí vernisáže bude i otevření stálé expozice alchymie a renesančních věd, jejíž historický základ souvisí s působením mnoha historických osobností, které se v Kutné Hoře věnovaly lékařským vědám, pracovaly v oboru metalurgie, chemie, geologie. „Expozice prochází celým domem od sklepení až do gotické věže a seznamuje i s urbanistickým vývojem města od 13. století,“ uvedl Aleš Rezler, ředitel galerie.

První patro je věnováno regionu a kompletnímu souboru grafik Bohuslava Reynka

V prvním patře jsou k vidění díla kutnohorských výtvarníků Františka Vysekala, Oldřicha Koníčka, Josefa Krčila, Rudolfa Adámka, Josefa Jana Šedivého, Zdeňka Glückseliga a také Karla L. Klusáčka, který se podílel kolem roku 1905 na výzdobě Vlašského dvora. V prvním patře je jedna místnost věnovaná stálé expozici Felixe Jeneweina. Její součástí jsou osobní Jeneweinovy věci, ale i nábytek, stěny jsou zdobeny výplněmi z oltáře, který byl vystaven v roce 1900 na světové výstavě v Paříži. Na obrazovce je možné zhlédnout krátký film o Jeneweinovi, jednom z nejvýznamnějších kutnohorských rodáků. Jedna místnost je věnována souboru třinácti grafických listů Bohuslava Reynka, zakoupený galerií v roce 2000.

Součástí výstavy je výběr ze sbírek galerie z let 1996 až 2023

Druhé patro hostí díla současných výtvarných umělců, účastníků jeneweinovského sympozia, které galerie každoročně pořádá od roku 2000.

Vstupenky jsou k zakoupení v recepci v 1. patře, při slavnostním zahájení je vstup zdarma

Vstupenky na výstavu a do expozice alchymie a renesančních věd je možné zakoupit v recepci v 1. patře Sankturinovského domu. Při slavnostním otevření, v rámci vernisáže, bude 3. února vstup zdarma. „Otevření galerie je pro nás podobně významná akce, jako když se 24. ledna 1996 otevírala první výstava Felixe Jeneweina,“ dodal ředitel galerie a pozval veřejnost k návštěvě.

Výstava potrvá do 24. března a otevřena je denně od 9 do 12 a od 12.30 do 17 hodin.

Součástí kompletní rekonstrukce Sankturinovského domu zahájené na jaře 2021 byla i obnova sousedního domečku. Práce byly dokončeny na podzim 2023. Projekt byl doplněn o instalaci osobního výtahu a o jeho prodloužení do 3. nadzemního podlaží, se kterým původně počítáno nebylo. Výtah měl sloužit pouze pro depozitář. Díky instalaci výtahu bude objekt až na podkrovní prostory bezbariérový. Jak upřesnil Jozef Králik, vedoucí odboru investic, celkové náklady na rekonstrukci domu činí 56 milionů, z toho 42 milionů korun byla dotace a 14 milionů podíl města. Nové expozice a interiéry si vyžádaly náklady 14 milionů korun, z toho dotace byla 4 miliony a zbývajících 10 milionů hradilo město ze svého rozpočtu. 

M. Pravdová

 

Zavřít menu