Secesní vila bude po rekonstrukci sloužit sociálním službám
Arkýř secesní vily ve Štefánikově ulici v Kutné Hoře zdobí vitraje od pražské firmy V. Staněk & J. Šebek. Foto: pra

Mezi nejvýznamnější ukázky architektury stylu secese patří podle slov kunsthistorika a památkáře Aleše Pospíšila vila ve Štefánikově ulici č. p. 188. Objekt zakoupila v roce 2018 Kateřina Daczická a započala nezbytné kroky k jeho památkové obnově. Po rekonstrukci, která by měla být dokončena letos na podzim, plánuje majitelka vilu a přilehlou zahradu využít pro sociální služby, konkrétně denní stacionář a odlehčovací službu pro seniory.

„Když jsem uvažovala o projektu zřízení zázemí pro sociální služby, které budou sloužit občanům města Kutná Hora, věděla jsem, že to musí být v takové budově, která se na první pohled zdá stará, zašlá a ošklivá, ale nese odkaz a historii našich předků, a že je nutno takovou nemovitost zachránit a obnovit její lesk. Nejdříve jsem měla zájem o malínskou školu, ale její získání se nepovedlo. Když se v následujícím roce objevil inzerát na secesní vilu v lokalitě Hlouška, byla to láska na první pohled: Nemovitost se svým areál bude skvělým zázemím sloužícím především seniorům, komunitní a spolkové činnosti,“ uvedla Kateřina Daczická a doplnila, že výhodou je i blízkost nové knihovny, parku Na Náměti, Tylova divadla a plaveckého areálu. „Rozhodla jsem, že tuto budovu musím získat, opravit ji a otevřít veřejnosti, což se mi za vynaložení veškerého mého úsilí postupně daří za přispění města Kutná Hora a Středočeského kraje, za což jim patří velké poděkování,“ řekla Kateřina Daczická.

Obnovenou fasádu zdobí původní rostlinné a figurální motivy. „V exteriéru zaujme i hlavní vchod s okovanými dveřmi a keramickým obkladem. V interiéru je to schodišťová hala se zábradlím vyšperkovaným květinovými koši a arkýř na úrovni patra s pozoruhodnými vitrajemi od pražské firmy V. Staněk & J. Šebek, tvůrců mimo jiné sklomaleb pražského Paláce Lucerna z téže doby,“ zdůraznil Aleš Pospíšil, který výjimečnost této kulturní památky představil mimo jiné účastníkům jubilejního 10. ročníku Dne architektury a letos v únoru ji navštívil spolu s posluchači kurzu Deset slohů architektury v Kutné Hoře, který vede.

Secesní vila, která je zapsanou kulturní památkou, pochází z přelomu 19. a 20. století. „Jejím autorem byl stavitel Karel Němeček a vyprojektoval ji v roce 1909 jako první objekt tehdy se rozvíjející zástavby podél bývalých hradeb v ulici Na Příkopech. Stavebníkem byl ovocnář Antonín Vyčichlo s manželkou Annou. Dokončená vila byla kolaudována v dubnu 1910,“ konstatoval kunsthistorik Aleš Pospíšil a doplnil, že od období první republiky byl majitelem vily právník dr. František Beneš, pocházející z rozvětvené rodiny čítající dvanáct dětí. „Z nich kromě něj vynikli tři bratři, jež se svými počiny zapsali do povědomí Kutné Hory první poloviny 20. století. Bohumír Beneš založil nedaleko od vily pekárnu, Jan Beneš vlastnil proslulý hotel Černý kůň a Rudolf Beneš vystavěl a provozoval kino Modrý kříž,“ dodal.

M. Pravdová

 

Zavřít menu