Sedlecká katedrála si připomíná Mezinárodní den lidí pronásledovaných pro víru

Listopad se bude nést již tradičně v duchu mezinárodní iniciativy Červená středa, která se bude v České republice letos konat již počtvrté, a to 24. listopadu 2021. K mezinárodní iniciativě se pravidelně připojuje i Římskokatolická farnost Kutná Hora – Sedlec, která již počtvrté rozsvěcí červené světlo v největším katedrálovém okně v západním průčelí katedrály Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele. Světlo se rozsvítí dnes v 17:00 a bude ozařovat nejstarší katedrálu na území České republiky až do 8:00 hodin do rána.

Co je to Červená středa?
Více než 60 % lidí na světě žije v zemích, kde není dodržováno jedno ze základních lidských práv – svoboda vyznání. Červená středa je mezinárodní iniciativa, jejíž smyslem je veřejně si připomenout všechny, kdo jsou ve světě pronásledováni pro své náboženské přesvědčení. Znakem je rozsvícené červené světlo, které symbolizuje krev trpících pro víru. Lidé v tento den také zapalují svíčky nebo nasvěcují významné budovy červeným světlem.

Červená středa je kampaň s heslem Make a stand for faith and freedom (Společně za víru a svobodu), která vznikla na britských ostrovech. Iniciativa chce propagovat víru i toleranci ve společnosti a podpořit solidaritu s obětmi pronásledování či být hlasem proti násilí a útlaku vykonávaného ve jménu náboženství. Červená je barva krve, mučednictví; světlo je symbolem naděje v temnotách.

RDK, foto: Josef Čáslava

 

Zavřít menu