Ředitel kutnohorské nemocnice doktor Petr Geřábek byl odvolán z funkce, změna přichází v době, kdy udeřila další vlna pandemie

Předseda představenstva ON Kolín, a.s., v reakci na usnesení dozorčí rady Oblastní nemocnice Kolín ze dne 23. 9. 2021 a rozhodnutí představenstva Oblastní nemocnice Kolín ze dne 23. 11. 2021, odvolal ředitele nemocnice Kutná Hora doktora Petra Geřábka z funkce ředitele nemocnice Kutná Hora. Tuto informaci zveřejnila na svých webových stránkách Oblastní nemocnice Kolín, pod kterou kutnohorská nemocnice spadá.

Podle tiskového prohlášení se tak stalo na základě představenstvem aktuálně schválené koncepce nemocnice, která v sobě zahrnuje změny řízení kutnohorského pracoviště. Jako důvod je uvedena prohlubující se negativní hospodářská bilance Nemocnice Kutná Hora ohrožující stabilitu Oblastní nemocnice Kolín (2018 -14 mil., 2019 – 26, 7 mil., 2020 – 62 mil., k 30. 9. 2021 – 40 mil.), nedostatečné využívání kapacit a nízká úroveň vzájemné komunikace.

O vyjádření jsme požádali doktora Petra Chudomela, ředitele Oblastní nemocnice Kolín, pod kterou kutnohorská nemocnice spadá:

Kdo bude pověřen řízením kutnohorského pracoviště po odvolání pana doktora  Geřábka?

Pracoviště nemocnice KH je součástí Oblastní nemocnice v Kolíně a řízení tedy bude realizováno vedením ON Kolín.

V době, kdy se blíží další vlna pandemie, nejsou tyto změny riskantní pro zajištění chodu nemocnice?  

Uvědomujeme si situaci, ve které se nacházíme. Dozorčí rada i představenstvo se situací v nemocnici v Kutné Hoře a stylem jejího řízení zabývalo dlouhodobě a odvolání ředitele je jejím vyústěním. Co se týče řízení nemocnice během pandemie, to probíhá prostřednictvím krizového štábu, kde jsou zástupci pracoviště kutnohorské nemocnice zastoupeni.

Bude stávající péče zachována v plném rozsahu? V tiskové zprávě je uvedeno, že struktura péče nastavená v roce 2019 zůstává zachována. Je totožná s poskytovanou péči v roce 2020, případně v čem se liší?

Struktura péče schválená orgány společnosti v r. 2019, včetně zastupitelstva Města K. Hora, zůstane zachována a je stejná jako v r. 2020. Kromě odvolání ředitele nedochází k žádným dalším změnám.

Jaké kroky budou následovat?

V období, které nastává, budeme analyzovat situaci a konsolidovat provoz. Ekonomická ztráta nemocnice druhý rok po sobě je alarmující. Žádný ze zaměstnanců se ale nemusí bát o své místo ani mzdu.

 

Odvolání ředitele kutnohorské nemocnice právě v době,  kdy udeřila další vlna pandemie a nemocnice s platností od 25. listopadu pozastavuje plánovanou operativu, vyčleňuje oddělení pro covidové pacienty, vyvolává v řadě lidí otázky, zda tento krok nenaruší další chod a rozvoj nemocnice. Odvolán byl měsíc před vypršením pracovní smlouvy. Na stránkách Kutnohorských listů jsme pravidelně informovali o snaze řadu let ztrátovou nemocnici stabilizovat, zachovat lékařskou péči a obnovit dobré jméno nemocnice. Dokončena byla vestavba koupelen na lůžková oddělení nemocnice, informovali jsme o modernizaci přístrojového vybavení, řadu let plánovaném zateplení a výměně oken nemocnice, které se nyní dočká realizace. Do kutnohorské nemocnice přešli někteří lékaři z Čáslavi. Jak vnímá odvolání z funkce doktor Petr Geřábek?

Jak je uvedeno v zápisu, odvolán jsem byl na základě rozhodnutí dozorčí rady z 23. září. Nabízí se tedy otázka, proč mé odvolání neproběhlo už v září. Uvědomil jsem si tu časovou osu.  Září byla nemocnice skutečně v dílčí ztrátě, ale dařilo se nám nastavit takové kroky, proces, abychom se dostali alespoň na nulu. To se v říjnu podařilo, listopad zatím není ještě uzavřený.  Je mi vyčítána ztráta v covidovém období, kdy nemocnice byla ještě polorozpadlá. Snahou bylo nemocnici pozdvihnout, zvýšit kvalitu péče a navrátit ji dobrou pověst. To se postupně dařilo. Nemocnici se nám podařilo ekonomicky stabilizovat, což se však projeví až v příštím roce. 

Jaké budou další Vaše kroky?

V kutnohorské nemocnici zůstanu jako ortoped. Mám to tady rád. Funkci ředitele jsem přijal proto, abych pomohl kutnohorské nemocnici. A rád v tom budu pokračovat, i když z jiného postu. Mám vztah ke Kutné Hoře, kam se opakovaně vracím od roku 2008.

Co považuje za nejzásadnější kroky, které se podařilo dosáhnout za Vašeho působení na postu ředitele KH nemocnice?

Byla to například transformace chirurgie. Po rozpadu interny mám v současné době dvě plná oddělení, což nebylo snad od roku 2017. Podařilo se otevřít další stanici LDN navíc, když vznikla paliativní péče, kde bylo jedno patro vybydlené. Nelze opomenout chirurgickou péči v rámci elektivní operativy. Dojíždějí k nám i pacienti z Kolína a jsou spokojení. Toto vše funguje a do toho jsme zvládli covid, očkování, odběrové místo. Vše je nastaveno a běží. A jsou to ekonomicky zajímavé provozy. Dokázali jsme to a myslím, že i kvalita péče jde postupně nahoru. Za to patří poděkování všem zaměstnancům. Velice si toho vážím. Vždy mi šlo o nemocnici jako takovou. A jestli tady bude sedět Geřábek, nebo někdo jiný, kdo bude za nemocnici bojovat, tak je to v pořádku.

 

„Změna v řízení kutnohorské nemocnice přichází z mého pohledu v nejnevhodnější dobu, kdy stojíme na prahu opět se zvyšujícího se výskytu onemocnění covid-19. V takovéto době je třeba si lékaře hýčkat, ne je propouštět, konstatovala místostarostka Kutné Hory Silvia Doušová (STAN a Šance KH) a navázala: „Nicméně pomineme-li tento fakt, k samotné koncepci zaměřené na změnu řízení kutnohorské nemocnice jsem měla pár výhrad, a proto jsem se při hlasování o jejím přijetí zdržela. Je samozřejmé, že jako pro členku představenstva ON Kolín a.s. je pro mě důležité, aby nemocnice vykazovala celkově dobrý hospodářský výsledek, aby prosperovala, aby pacientům byla poskytována kvalitní péče a aby byli její zaměstnanci spokojení. A zároveň jako pro místostarostku Kutné Hory je pro mě zásadní, aby zdravotní péče byla v Kutné Hoře zachována minimálně v takovém rozsahu a kvalitě, jako je nyní. Moc bych si proto přála, aby obě nemocnice spolu dobře spolupracovaly, aby vedení ON Kolín, a.s. bralo kutnohorskou nemocnici jako svou plnohodnotnou součást, aby k ní takto přistupovalo, co se týče personálu a investic a aby pokračovalo v jejím rozvoji.“

Odvolání ředitele kutnohorské nemocnice právě v době, kdy nastává další vlna pandemie, překvapila i starostu Kutné Hory Josefa Viktoru (ANO). „V žádném případě mě to netěší. Působení doktora Geřábka ve funkci ředitele kutnohorské nemocnice považuji za úspěšné. Za jeho vedení nemocnice postupně získávala zpět své ztracené renomé,“ řekl starosta s dodal: „Myslím, že se doktoru Geřábkovi podařilo stabilizovat nemocnici i personálně. Domnívám se, že pokud se ředitel kolínské nemocnice doktor Chudomel odvolává na špatné hospodaření v kutnohorské nemocnici, jako nadřízená nemocnice měla na to upozornit a poradit doktoru Geřábkovi, jak řídit nemocnici lépe. Před rokem, v době pandemie, se kutnohorská nemocnice vypořádala s negativním stavem a obě nemocnice spolu spolupracovaly, pomáhaly si. S aktuální situací jako starosta těžko můžu něco dělat. Pevně však věřím, že ředitel kolínské nemocnice dodrží své slovo a bude zachována stávající struktura i rozsah péče v kutnohorské nemocnici.“

pra

Zavřít menu