Součástí galerie jsou i dvě nové sochy ve veřejném prostoru, do přízemí Sankturinovského domu se vrátí pracovníci Informačního centra města Kutné Hory

Sankturinovský dům na Palackého náměstí se po kompletní rekonstrukci, která začala v říjnu 2020, opět stane sídlem Galerie Felixe Jeneweina a do přízemí se vrátí pracovníci Informačního centra města Kutné Hory.  Od druhého prosincového týdne obohatily rozsáhlý sbírkový fond galerie dvě nové sochy ve veřejném prostoru. Díla současných výtvarných umělců Jaroslava Koléška a Jiřího Plieštika byly instalovány v polovině prosince udělicí zdi ve středové části parku U Tří pávů.

„Galerie získala díky akvizičnímu fondu dva nové sbírkové předměty za méně než třetinovou cenu,“ uvedl Aleš Rezler, ředitel galerie, a podotkl, že pořizovací cena těchto děl činí 966 tisíc korun, z toho 70 % byla podpora akvizičního fondu. „Zbývajících 30 % byla částka alokovaná ze strany města při podání žádosti,“ dodal Aleš Rezler s tím, že nová výtvarná díla budou ve veřejném prostoru pod dohledem bezpečnostních kamer.

První výstava po znovuotevření Sankturinovského domu se uskuteční v únoru a ponese název Diametrální řez. K vidění bude výběr ze sbírek galerie z let 1996 až 2023.

Termín slavnostního otevření Sankturinovského domu bude zveřejněn aktuálně na webu galerie a webu města Kutné Hory. Stěhování Informačního centra města Kutné Hory z provizorních prostor v Kollárově ul. zpět do Sankturinovského domu na Palackého náměstí se uskuteční v termínu od 27. do 31. 12. 2023. Od 2. ledna 2024 bude zahájen zkušební provoz Informačního centra města Kutné Hory v Sankturinovském domě na Palackého náměstí 377.

pra, foto Aleš Rezler

Zavřít menu