Součástí Kutnohorského týdne akordeonu jsou i koncerty pro veřejnost, dobrovolné vstupné bude věnováno Nadaci Jedličkova ústavu

Zahajovací koncert 5. ročníku mezinárodního hudebního festivalu a mistrovských akordeonových kurzů patřil 20. srpna v Dačického domě Check Accordion Triu a jeho hostům. Sál byl zaplněn do posledního místa. Kutnohorský týden akordeonu pokračuje do 25. srpna a nabízí nejen stovky akordeonových lekcí pro letošní účastníky kurzů, ale také zajímavé koncerty pro veřejnost.

Než se v lidmi zaplněném sále Dačického domu rozezněly akordeony, organizátoři představili letošní ročník festivalu a také pět žánrově odlišných koncertů pro veřejnost. Mezi interprety jsou akordeonista David Kopáček, který zahraje 21. 8. od 20 hodin na Kozím plácku, Gankino Quintet se představí 22. srpna od 19.30 v restauraci Dačický a Aliaksandr Yasinski 23. 8. od 19 v kostele sv. Jana Nepomuckého. Kutnohorský týden akordeonu vyvrcholí 25. srpna od 15 hodin závěrečným koncertem absolventů letošního ročníku. Představí skladbu, kterou v Kutné Hoře secvičili.

Výtěžek z dobrovolného vstupného na koncertech organizátoři, spolek Přátelé akordeonu a Check Accordion trio, opět věnují Nadaci Jedličkova ústavu, jehož ředitelka se i letos zahajovacího koncertu osobně účastnila.

Zájem o mistrovské akordeonové kurzy se každoročně zvyšuje

Někteří účastníci kurzů se do Kutné Hory vrací opakovaně. Letos se ve hře na akordeon v mistrovských kurzech pod vedením pětice lektorů zdokonaluje více než padesát posluchačů nejen z České republiky, ale i Francie a Ukrajiny.

Účastníky Kutnohorského týdne akordeonu propojuje láska k akordeonu a harmonice

„Z důvodu vysokého zájmu o mistrovské akordeonové kurzy se lektorský tým rozšířil o vynikající českou akordeonovou pedagožku Ivanu Laštovičkovou a docentku Jytte von Rüden z Národní dánské hudební akademie,“ uvedli organizátoři festivalu. Jako každoročně vyučují i Marie Čejnová, Markéta Laštovičková a Michal Čejna Karban, kteří společně tvoří úspěšné Check Accordion Trion. Mimo koncertních vystoupení na přelomu léta a podzimu vydali nové CD. Část prosince prožili v Brazilii, kde představili studentům tamních vysokých hudebních škol českou pedagogiku, českou hudbu. A také Kutnohorský týden akordeonu s mistrovskými akordeonovými kurzy, který ve městě pod Barborou již pět let pořádají.

Více o Chech Accordion Triu na webu ZDE  a o Kutnohorském týdnu akordeonu ZDE.

 

pra

Psali jsme:

Zavřít menu