Spolkový dům hostí od 10. srpna výstavu obrazů Kateřiny Groholové

Jinotaje. Tak zní název výstavy obrazů Kateřiny Groholové (*1983) ve Spolkovém domě, jejíž vernisáž se 10. srpna setkala s velkým zájmem veřejnosti. Úvodního slova při vernisáži se ujal, autorku a její dílo představil kutnohorský rodák, český malíř, pedagog a muzikant Stanislav Diviš. O hudební zážitek při vernisáži se postaral dechový soubor z Kostelce nad Černými lesy.  Výstavu ve Spolkovém domě je možné navštívit do 30. srpna.

„Katka Groholová je jednou z prvních absolventek naší školy. Od té doby neúnavně soustavně pracuje a je to znát. Má talent,“ řekl mimo jiné Stanislav Diviš, který spolu s Aldinem Popajou vede školu výtvarných kurzů a doplnil, že autorka na výstavě přestavuje práce z poslední doby. Součástí výstavy jsou i kaligrafické záznamy, momenty, které autorka zachytila při vycházkách do přírody do svého skicáku. Například když sledovala na podzim jak vítr rozechvívá krajinu. Zdánlivě jednoduché až poetické tahy dokáží vtáhnout diváka a vyprávět.

„Jinotaje. Tento název vyplynul z témat, která v poslední době zpracovávám a rozvíjím,“ řekla Kateřina Groholová. Na výstavě Jinotaje prezentuje několik pro ni stěžejních témat: krajiny, traviny, ptáci, vzpomínky na dětství aj. „Tato témata mají pro mě skrytější a hlubší význam. Věřím, že třeba i vy se dnes na chvilku vrátíte do svého dětství, nebo spatříte kousek krajiny, kterou máte rádi,“ řekla při vernisáži Kateřina Groholová, pro kterou, jak říká, je malování potřebou, podstatou a naplněním od raného dětství. Od malých formátů papíru dospěla k větším plátnům, na které maluje akrylovými barvami. „Používám matnější valéry barev, díky kterým navozuji jemnější vyznění výsledných obrazů. Hledám rovnováhu a balanc mezi vnějším a vnitřním světem,“ dodala autorka.

Výstavu ve Spolkovém domě je možné navštívit do 30. srpna.

Monika Pravdová

Zavřít menu