Spolkový dům v Kutné Hoře hostí od 12. 6. výstavu Školní léta Hovorkovic Kláry

Školní léta Hovorkovic Kláry je název výstavy, která byla 12. června slavnostně zahájena ve Spolkovém domě v Kutné Hoře. Klára Hovorková byla absolventkou Městského ústavu ku vzdělání učitelek domácích nauk v Kutné Hoře, založeného Ministerstvem školství a osvěty v roce 1919.

Iniciátor a spoluautor výstavy Josef Kraus na vernisáži přivítal dceru a vnučku Kláry Hovorkové – Mgr. Evu Havlíkovou a Mgr. Kláru Kastlovou, starostu města Kutné Hory Ing. Josefa Viktoru a další hosty. Poděkoval Evě Havlíkové za to, s jakou péčí řadu let uchovávala cennou sbírku písemností, knih a rukodělných výrobků její maminky, kterou mohou nyní návštěvníci na výstavě obdivovat.

„Maminka pocházela z Křesetic. Kutnou Horu přímo milovala a tu lásku nám předávala.  Vždy se sem ráda vracela, vzpomínala na školu a setkávala se tu se svými kamarádkami. Do Kutné Hory vlastně jezdíme už 65 let. Je takovým naším druhým domovem. Maminka zemřela v roce 2001. Bylo ji 92 let,“ řekla Eva Havlíková. O hudební zpestření vernisáže se hrou na housle postarala Mgr. Klára Kastlová, která také na svou babičku zavzpomínala.

„Příběh Hovorkovic Kláry“  jsme využili k tomu, že jsme se pokusili zmapovat kutnohorské školství, dohledali jsme materiály ve Státním archivu v Kutné Hoře,“ řekl Dalibor Hobl, spoluautor výstavy, který při vernisáži promluvil o historii školství v Kutné Hoře.

Výstava, která přibližuje meziválečné vzdělávání mladých dívek v Městském ústavu ku vzdělávání učitelek domácích nauk v Kutné Hoře a je i nahlédnutím do života samotné Kláry Hovorkové, bude ve Spolkovém domě k vidění do 15. července. Otevřena je denně od 10 do 17 hodin. Pořádána je ve spolupráci s Městem Kutná Hora a Církevním gymnáziem Kutná Hora. –M. Pravdová

 

 

Zavřít menu