Červnové číslo časopisu Krásné město jistě potěší všechny milovníky historických vozidel, zaměřilo se totiž na vybrané, dosud nezmapované kapitoly z dějin dopravy v Kutné Hoře. Čtenáři se seznámí se zajímavými dějinami autobusové dopravy, kterou na okrese provozovali bratři Dolejší, a jistě přitom ocení i dosud nepublikované historické snímky.

.
Jiný článek mapuje vozový park v meziválečné Kutné Hoře, jak jej zachytil tehdejší registr motorových vozidel. Pamětníkům i zájemcům o automobilové veterány se tak představí škodovky, pragovky, aerovky i například aerodynamické tatry, které se proháněly po ulicích našeho města. Ti, kdo rádi sledovali televizní Četnické humoresky, potěší článek o kutnohorské pátračce. Ta nejen využívala služební vozidla, ale mnohdy i řešila případy, v nichž dopravní prostředek hrál klíčovou roli – včetně případů vykrádání železničních vagónů. Jiný článek pak připomíná zajímavosti místní dráhy z Kutné Hory do Zruče n. S., na niž se první parní vlak vydal roku 1905.
Hlavní téma doplňuje další díl seriálu „Střípky z archivu“. Přibližuje aktivity zcela zapomenutého kutnohorského „Mládeneckého spolku Havlíček“. Články pak doplňuje tradiční rubrika „Kronika“, která se ohlíží za kutnohorskými kulturními a společenskými událostmi posledních měsíců.
Nové číslo časopisu, vydávaného Městem Kutná Hora, si lze koupit v knihkupectvích U Stříbrného groše, Kosmas nebo v prodejně Galerie Středočeského kraje.

Lukáš Provaz

.

Zavřít menu