Výstava Stavitelé katedrál představuje v Dačického domě katedrály jako souborné dílo, živý organismus, na kterém se podíleli jednotliví stavitelé, malíři, sochaři a další

Stavitelé katedrál. Tak zní název výstavy v Dačického domě, která byla slavnostně otevřena 20. června. „Hlavní myšlenkou a cílem výstavy je představit katedrálu jako souborné dílo, živý organismus, na jehož realizaci se podíleli architekti, jednotliví stavitelé a stavební hutě, stejně jako středověcí malíři, sochaři nebo zlatníci,“ je uvedeno v upoutávce na výstavu, kterou připravilo České muzeum stříbra ve spolupráci s Nadací Kutná Hora – památka UNESCO, Archeologickým ústavem AV ČR v.v.i. a portálem stavitele-katedral.cz.

„Autoři výstavy Marek Zágora a Josef Kremla výstavou přibližují nejširší veřejnosti fascinující svět středověkých katedrál, jejich vznik, symboliku a funkce a ukazují dobová vyobrazení středověké stavební hutě. Vystavené exponáty jsou primárně zaměřeny na obě kutnohorské katedrální stavby – chrám Božího Těla a svaté panny Barbory a sedleckou katedrálu Nanebevzetí Panny Marie a svatého Jana Křtitele. Iluminované rukopisy, které zachycují středověká staveniště, reprezentují prvotřídní vědecké faksimilie Křižácké bible francouzského krále Ludvíka IX., Bible moralisée, Ambraského vzorníku nebo české Velislavovy bible,“ je uvedeno k výstavě na FB Českého muzea stříbra. Výstava v Dačického domě potrvá do 22. 4. 2025.

pra, foto: J. Dostal

Zavřít menu