V Kutné Hoře bude 2. srpna 2016 od 12 hodin na 6 různých místech umístěno 28 tzv. Stolpresteine k uctění obětí holocaustu z Kutné Hory. Stolpersteine, se nazývají také Kameny zmizelých, nebo pamětní kameny. Přesný překlad je obtížný, stolpern je německy zakopnout. Slovo Stolpersteine tak v němčině znamená kameny, o které se zakopává nebo má zakopnout. Název vyjadřuje sílu příběhu, který se za každým ze Stolpersteinů skrývá, a který nám nedovoluje jej minout a pokračovat v chůzi. Stolpersteine, betonové kostky o rozměrech 10 x 10 x 10 cm s nápisem na horní mosazné desce, tak vybízejí kolemjdoucí, aby se zastavili a sklonili se k jménu oběti vyraženému na kostce.

S myšlenkou uctít oběti holokaustu položením pamětního kamene před dům, v němž nacisty zavražděný člověk naposled bydlel před deportací do koncentračního tábora, přišel v roce 1993/94 německý umělec Gunter Demnig. V roce 1995 umístil první kameny v ulicích Kolína nad Rýnem, potom v Berlíně a dalších německých městech. Do roku 2015 bylo položeno přes 55000 kamenů ve stovkách evropských měst.
Od roku 2008 jsou Stolpersteine ukladány také v Česku. První je umístěn na pražském Jozefově, postupně dochází k ukládání na dalších místech – Brně, Kolíně, Lomnici, Neratovicích, Olomouci, Teplicích , Kroměříži a jiných českých a moravských městech.

V Kutné Hoře budou první Stolpersteine za oběti holocaustu uloženy 2.8.2016 od 12 hodin, postupně na 6 místech za 28 obětí. Kameny budou položeny na těchto místech: Šultysova 174 (2 kameny), Husova 16/17 (5 kamenů), Husova 109 (3 kameny), Pod Valy 109 (10 kamenů), Česká 240 (5 kamenů) a Sedlecká 652 (3 kameny). Všech 28 kamenů bylo pořízeno díky daru paní Darie Sevic-Müller, německé lékařky, jejíž prarodiče Bernard a Jana Votičtí byli jedněmi z kutnohorských obětí holocaustu. Paní Sevic-Müller chtěla nejprve uctít jejich památku. Nicméně pak jí přišlo správné, aby měly svůj stolpersteine i přátelé jejích prarodičů, které během holocaustu potkal stejně tragický osud. Přestože Dr. Sevic-Müller vysoce oceňuje, že Kutná Hora má, zejména díky úsilí pana Marka Lauermanna, krásný památník a také pamětní desku obětem holocaustu před bývalou synagogou, doufá, že se ji instalůací Stolpersteine podaří vytvořit novou tradici. A za pár let mohou mít uloženy Pamětní kameny všechny oběti holocaustu. Na přípravě podkladů pro umístění Stolpersteine se podíleli také pan Dobroslav Vepřek z MÚ Kutná Hora a pan Marek Lauermann.

Zavřít menu