Studentky 2. ročníku kurzové školy malby Stanislava Diviše a Aldina Popaji vystavují svá díla ve Spolkovém domě

Vernisáž výstavy prací studentek 2. ročníku kurzové školy malby Stanislava Diviše a Aldina Popaji (SDAP) přilákala do Spolkového domu nejen rodinné příslušníky autorek, ale i příznivce současného výtvarného umění. Příjemnou atmosféru vernisáže podtrhla hudba v podání jazzové kapely Double Guitar Band.

V úvodu Michal Trnka, který vernisáží provázel, přivítal profesory a zakladatele kurzové školy malby Stanislava Diviše a Aldina Popaju. Připomenul také, že vernisáž výstavy studentek malby je po dlouhé době první, která se po uvolnění mimořádných opatření mohla ve Spolkovém domě uskutečnit.

Aldin Popaja vysvětlil význam vzdělávání ve výtvarném umění. Ocenil práci a úsilí studentek, které se tomuto oboru věnují a svým dílem šíří osvětu dál. Stanislav Diviš popsal průběh letošního semestru, do kterého zasáhla pandemie. Nemožnost prezenční výuky musely studentky dohánět tvorbou v domácí izolaci a internetovými konzultacemi. I přes nepříznivou situaci vytvořily kolekci skvělých obrazů. Vedle řemeslných technik se při kurzech věnují i zpracování témat. Stanislav Diviš ve svém proslovu také zdůraznil, že je pro něj vždy velikou radostí a obrovským překvapením i to, že studentky při všech povinnostech, které běžný život přináší, dokáží v tak malém časovém prostoru, který mají k dispozici, vytvořit tak skvělá díla. Ve Spolkovém domě je k vidění jen část z prací, které studentky během semestru vytvořily. Svá díla ve Spolkovém domě představují Štěpánka Mlázovská, Klára Uličná, Renata Peldová, Monika Krejčová, Adéla Protivová a Andrea Scotnica ze Švýcarska, která se vernisáže nemohla zúčastnit.

Prohlédnout si výstavu je možné ve Spolkovém domě v Lierově ulici v Kutné Hoře každý den od 10 do 17 hodin a to až do 25. července. Koncem října se ve Spolkovém domě uskuteční výstava závěrečného třetího ročníku kurzové školy malby SDAP.

pra, foto: pra, Jiří Plavec

Zavřít menu