První informaci o tom, že letošní Probouzení vyvrcholí projekcí na chrám sv. Barbory jste již pravděpodobně zaregistrovali. Pojďme si nyní o projektu Czech the Light, jehož součástí kutnohorská projekce uskupení The Macula je, povědět trochu více. Hlavnímu programu předchází „malování světlem v ulicích“ na Palackého náměstí. …………………………………….

V dubnu letošního roku odstartuje v České republice jedinečný kulturní projekt s názvem Czech the Light, který vyvrcholí festivalem světla Signal v Praze. Jedná se o sérii kulturních akcí v regionech inspirovanou konceptem festivalů světla. Projekt oživí veřejný prostor významných českých měst jako jsou Kutná Hora, Brno, Olomouc nebo Český Krumlov, a to prostřednictvím uměleckých světelných instalací, velkoformátových videomappingů na ikonické objekty české architektury, nebo workshopů na téma malování světlem.
První zastávkou Czech the Light je Kutná Hora, kde projekt přispěje k již tradičnímu Probouzení Kutné Hory. Hlavnímu programu předchází akce „malování světlem v ulicích“ s umělcem Andrejem Boleslavským, výzkumníkem a umělcem nových médií s desetiletou profesionální zkušeností, která se odehraje 5. dubna od 21:00 do 24:00 před domem č. p. 379 na Palackého náměstí.
Hlavní program Czech the Light začíná 25. dubna v Kutné Hoře, kde odstartuje videomappingem na chrám sv. Barbory. Projekci s názvem „Spektrum“ zde představí české uskupení The Macula, které má v portfoliu mj. videomapping na Staroměstský orloj, kostel sv. Ludmily na pražských Vinohradech nebo muzeum města Liverpool, mezi 21. hodinou a půlnocí v cca patnáctiminutových intervalech.
Spectrum (z latiny, obraz, jako instance něčeho viděného) alegoricky analyzuje senzaci samotného obrazu a okamžik, který umožňuje proces inovace. Zaměřuje se na projev virtuálního světa v určeném fyzickém prostoru. Stříbro, jeden ze symbolů Kutné Hory, jehož základní vlastností je odrážet světlo a ve vyleštěném stavu zrcadlit skutečnost, nám poskytuje ideální možnost propojení s chrámem Svaté Barbory, dalším symbolem tohoto města. Výsledkem této syntézy je abstraktní grafické pojetí stříbra, jeho forem i jeho cesta časem,“ popisují svůj projekt sami tvůrci.
Projekt Czech the Light bude po Kutné Hoře pokračovat v Brně, Olomouci a Českém Krumlově, menší doprovodné akce nebo workshopy malování světlem pak míří také do Hradce Králové, Plzně, Ostravy nebo Berlína. Série regionálních akcí CZECH THE LIGHT vyvrcholí v říjnu největší českou kulturní akcí, druhým ročníkem festivalu světla Signal, který vloni navštívilo v Praze téměř dvě stě padesát tisíc diváků.

(red)
.

Videomapping uskupení The Macula v Liverpoolu. 


.

Zavřít menu