Tajemná, historická i filmová Kačina! Objevte tajemství zámku Kačina za svitu baterek

Máte rádi tajuplné příběhy? Rádi hledáte cesty mimo vyznačené trasy? Zámek Kačina v létě po setmění ožívá ukrytou historií. V sobotu 24. srpna můžete objevit, co skrývají zámecké komnaty, jaké příběhy vypráví chotkovská knihovna nebo potemnělé kačinské sklepení. Národní zemědělské muzeum Kačina připravilo na konec léta oblíbenou akci Noc s baterkami, která nabídne prohlídky pro všechny věkové kategorie od osmé hodiny večerní až do půlnoci.

Návštěvníci si budou moci vybrat a společně si baterkami posvítit na jednu ze tří nočních prohlídkových tras. Rádi se bojíte? Chcete zažít zámek zahalený do temného hávu? Pak se vydejte na první prohlídku – po třinácti zámeckých komnatách a prozkoumejte netušená zákoutí mimo tradiční prohlídkové trasy. Druhá trasa představí zámeckou knihovnu a všechny známé i méně známé filmové scény, které se na Kačině natáčely.

„Také chotkovská knihovna může večer vyprávět své příběhy. Zažila už stovky natáčecích dnů, hostila nespočet filmových štábů, navštívily ji desítky hereckých hvězd a také vzteklý režisér. Někdy jsou záběry Kačiny ve filmech téměř skryté, že byste ji nepoznali, jindy tam naopak září v celé své kráse. Přijeďte se k nám podívat,“ láká k návštěvě Pavel Douša, ředitel NZM Kačina.

Třetí trasa bude věnována kačinskému sklepení – s pomocí baterek se dozvíte, co se skrývá v hospodářském zázemí zámku, zda tam přebývají zámečtí duchové nebo malí neposední skřítci. Možná tam potkáte také zahradníka, který rád zodpoví všechny všetečné dotazy ke květeně v zámeckém parku. Tuto prohlídku velmi doporučujeme pro děti.

Program akce Kačina s baterkami je součástí 16. ročníku festivalu Kutnohorské léto, který probíhá ve spolupráci s institucemi a památkami města Kutná Hora a okolí. Celý program Kutnohorského léta je na webu zde.

Se vstupenkou na noční prohlídku mají návštěvníci vstup do výstavního patra volný.  Vstupenky na akci Kačina s baterkami můžete zakoupit v předprodeji zde.

Termíny a časy prohlídek najdete tady.

Národní zemědělské muzeum je státní příspěvková organizace zřizovaná Ministerstvem zemědělství. Zabývá se zejména tematikou zemědělství, lesnictví, myslivosti, rybářství, zahradnictví, potravinářství, zpracování zemědělských produktů, vývoje venkova a kulturní krajiny. Národní zemědělské muzeum má kromě hlavní výstavní budovy v Praze také dalších pět poboček Čáslav, zámek Kačina, zámek Ohrada, Valtice a nově otevřené muzeum v Ostravě. Muzeum na zámku Kačina mapuje především historii českého venkova, expozice představuje vývoj hospodářského zázemí zámku. Samotný zámek Kačina je českým klasicistním klenotem, návštěvníkům nabízí jedinečné interiéry, jako je chotkovská knihovna, divadlo, skleník nebo konírna.

Virtuální prohlídka NZM Kačina.

Více na www.nzm.cz.

tz

Zavřít menu