Tvůrčí výsledky účastníků Kutnohorského plenéru jsou k vidění v Dačického domě

Již čtvrtého Kutnohorského plenéru, který hostila Kutná Hora od 27. července do 3. srpna, se účastnila skupina amatérských výtvarníků z Polska, Německa a České republiky. Kutnohorský plenér od prvního ročníku navazuje na podobná setkávání v Polsku, v oblasti družebních Tarnovských Gor a v Německu, která bývají nedaleko Norimberku.

IV. Kutnohorský plenér netrval dlouho, všehovšudy týden včetně dnů příjezdů a odjezdů. Aby i v tak krátké době měla akce smysl, bylo potřeba pečlivě připravit program, aby byl čas na kreslení a malování, seznamování s Kutnou Horou a okolím a také na prezentování vzniklých prací. Je potěšitelné konstatovat, že se tento program podařilo naplnit, a to stále při dobré atmosféře, která ve skupině panovala.

Účastníci tvořili pochopitelně především v Kutné Hoře, a pak také ve Zbraslavicích a Nových Dvorech. Ve všech těchto místech se také uskutečnily výstavy. Ve Zbraslavicích (31.7 -v kulturní místnosti na OÚ) a Nových Dvorech (1.8. -před budovou OÚ) to byly výstavy průběžné a opravdu krátkodobé, v Kutné Hoře, v konferenčním sále Dačického domu, jde o výstavu závěrečnou a dlouhodobější. Práce účastníků plenéru jsou zde pro veřejnost k vidění během srpna. Všechny tři výstavy byly také zahájeny vernisáží s kulturním programem.

Jaká každá podobná akce, i tato měla více stránek. K té oficiální stránce patřilo např. přijetí účastníků na kutnohorské radnici starostou Josefem Viktorou , na Obecním úřadě ve Zbraslavicích starostou Ondřejem Havlovicem a na OÚ v Nových Dvorech starostkou Vandou Vörösovou.

Velmi důležitou stránkou bylo i materiální zabezpečení plenéru – pro účastníky bylo potřeba zajistit ubytování a stravování. Zde patří především poděkování MÚ v Kutné Hoře a také OÚ v Nových Dvorech a Zbraslavicích. Plenér mohl být úspěšně zakončen také díky Nadaci Kutná Hora –památka UNESCO.

tz, red

Zavřít menu