Tyjátrfest nabídne 13. a 14. srpna divadlo, hudbu, tanec a zábavu pro všechny generace

Domácí amfiteátr Václava Veselého na Kaňku ožije 13. a 14. srpna divadlem, hudbou, tancem a další zábavou pro všechny generace. Co nabídne letošní již 22. ročník TyjátrFestu jsme se zeptali zakladatele a organizátora festivalu herce, moderátora, režiséra, producenta i pedagoga Václava Veselého:

Co nabídne letošní ročník festivalu? Na co se mohou diváci těšit?

Letošní dvaadvacáté pokračování TyjátrFestu opět namíchá koktejl z vystoupení umělců různých žánrů a oblastí kulturní sféry. Na scéně zahradního divadla se letos budou střídat herci Túlavého divadla ze Slovenska, divadel Do Houslí a SemTamFór z Moravy a Myš & Maš či Rinas company z Čech. Mezi vyhledávanou zábavou bude zřejmě hudební vystoupení známého dua Verona. Koncertně vystoupí také Luboš Hombré Děťátkovský a muzikanti z Neplecha plech kvintetu. Děti a jejich doprovod pobaví pořad Máme rádi pohádky a chybět nebude taneční exotické karnevalové vystoupení či slavnostní lasershow.

Ovlivnila nějak současná nestálá epidemická situace přípravy na festival?

Ovlivnila. Podobně jako v loňském roce. Slovo, které nejčastěji rezonuje při přípravách, je Nejistota. Sestavení programu, oslovení účinkujících, zajištění dostatečného množství finančních prostředků, jednání se sponzory, propagace, to všechno není otázkou pěti dní před startem festivalu. Všechno to vzniká měsíce dopředu. Musíte vědět, koho chcete v programu a zároveň si musíte být jistí, že na to budete mít. Účinkující domlouvám už v prosinci, na jaře musíte vědět, že máte zajištěnou sumu na pokrytí honorářů a dalších nákladů. Pak se uzavírají smlouvy, tisknou plakáty a pouštějí informace do světa, chystáme amfiteátr.

Do toho sledujete často se měnící, a ještě častěji nesmyslná rozhodnutí vlády a trnete. A při tom to nechcete vzdát. Bylo by to asi to nejjednodušší. A nikdo by se vám nemohl divit. Za ty nervy to fakt nestojí. Ale když už jste tak daleko v přípravách, a tak blízko cíli, bojujete. Výsledkem je druhý nejdéle existující festival v Kutné Hoře, bez jediného přerušení. A to je závazek.

Festival je svátkem divadla, stal se místem setkání divadelních souborů. Řada z nich se TyjátrFestu účastní pravidelně. Které z divadel je stálicí a účastní se festivalu od prvopočátku, které naopak bude pro diváky novinkou?  

Většina herců, kteří se objeví v divadelních představeních, už v minulosti na TyjátrFest alespoň jedenkrát zavítala. Je hezké, když se mohou vrátit zpátky na místo činu i po řádce let. Z tehdejších studentů herectví jsou nyní profesionálové, z některých šéfové činohry, dramaturgové velkých divadel, uznávaní scénáristé. Máme spolu přátelské vztahy. Takže pokud by se cokoliv stalo a festival by se musel kvůli opatřením redukovat nebo zrušit, vím, že bych se u účinkujících setkal s pochopením. Tady se stává smlouva spíš jen formalitou na papíře.

Každoročně se diváci těší na herce z Moravy. Z divadla Do Houslí a z profesionálních divadel třeba v Olomouci či ve Zlíně. Stali se z nich miláčci publika. Podobně, jako z Túlavého divadla ze Slovenska, které se takřka pravidelně vrací vždy s novým kusem. Jsou to už takové stálice, bez nichž by TyjátrFest možná nebyl takový, jak ho známe. Po letech se na kaňkovskou scénu vrací Divadlo SemTamFór. Všechno ostatní v programu bude v historii TyjátrFestu novinkou.

Obvykle se na festivalu objeví i zajímaví hosté, profesionální herci, kteří usedají v publiku… Zavítají na festival i letos?

Je to vždycky takový milý moment, když se na skromném zahradním festivalu zničehonic objeví známé tváře a herecké osobnosti. Komu z diváků se poštěstí, aby najednou stál ve frontě na pivo nebo seděl vedle někoho, koho viděl zatím jenom v televizi? Třeba Tereza Kostková se svými rodiči a hereckými mistry Petrem Kostkou a Carmen Mayerovou se chystají zavítat na TyjátrFest také letos.

Letos je to již po 22., kdy se zahrada u Tvého domu stane dějištěm TyjátrFestu, pódium opět ožije. Na co ty osobně se těšíš? 

Těším se na osobní setkání s lidmi. Že přijdou, zase po roce. Že se pozdravíme, prohodíme pár slov, společně si užijeme festivalové atmosféry a kulturních vystoupení. A bude nám spolu tak nějak dobře. Vždyť takových možností měsíce zpátky bylo pramálo. Těším se na přátele z Moravy a ze Slovenska, na Túlavé divadlo. Na Veronu a letní pohodu. Na radost v dětských očích. Na smích a potlesk z hlediště v zahradě. A na závěrečné velké finále v nové dimenzi s laserovými efekty, které mě určitě zase potom dojme.

pra

Zavřít menu