Druhé výročí vzniku si v polovině února připomněla Tylova herecká škola v Kutné Hoře. „Máme teď spousty práce s přípravou a realizací divadelních a filmových projektů, a tak na společnou oslavu zatím nezbyl čas,“ říká zakladatel a šéf herecké školy Václav Veselý.

.
Sám se herectví věnuje dvě desetiletí a kromě divadelních prken a svého, již kultovního, TyjátrFestu vyučuje v základní umělecké škole a občas točí filmy nebo seriály.
Herečák, jak školu přezdívají její studenti, se věnuje divadelnímu a filmovému herectví, moderování a autorské literární tvorbě se vším, co k těmto uměleckým oborům patří. Tři desítky frekventantů ve věku 8 až 30 let působí ve třech tvůrčích skupinách vždy devadesát minut v týdnu a aktuálně se zabývají i studiem a přípravou divadelních představení Kouzelná kulička, Bezva coolna, Mimozemšťan, Kdo bude další?, Panství pana Norise, To je pěkné, co děláte a Než jsem ho poznala. Čas od času se někteří sejdou k filmové i jiné tvorbě.
I když dvě svíčky na pomyslném dortu se mohou zdát málo, stejně jako mají času, kdy se společně vzdělávají a tvoří, stihli v herecké škole už pěknou řádku aktivit a projektů.
„Podle vlastních autorských scénářů jsme nastudovali a uvedli divadelní představení Buchty v pekle, Vichřice a RealETshow. Z výtěžku jsme pak nakoupili plyšáky a obdarovali jimi děti v čáslavské nemocnici. Z filmové tvorby připomeňme krátké snímky Tajemství opuštěného podkroví, Tichá prosba, DěSnění, Lupičíkův Štědrý den nebo Child Beer Challenge,“ vyjmenovává Václav Veselý realizovanou tvorbu a dodává: „Některé z těchto  filmových počinů uspěly na Českém videosalonu. Letos se chystáme přihlásit další snímky, třeba Ztracená, Pyžamo, Krocan na whisky, Pan X a Jiný svět.“
Při bilančním ohlédnutí lze narazit i na další aktivity, na kterých se lidé z herečáku podíleli, nebo se jich účastnili. Jmenujme například projekt Vánoční zastavení v Kutné Hoře, statování v operách Dalibor a Carmen, kompars ve velkofilmu Jan Hus, role ve snímcích Requel či Dveře. Někteří dostali úlohy v Tvrdohlavé ženě a Poslední číši pana Mikuláše, představeních Ochotnického spolku Tyl. Jiní se herecky podíleli na turistických produkcích Oživlá Kačina a Tajemné kutnohorské pověsti ožívají a na řadě dalších aktivit.
“Mám radost, že některým přicházejí i pozvánky na casting do reklamních spotů či filmů a seriálů, a že někteří už měli to štěstí se na obrazovce objevit,“ uzavírá Veselý spokojeně.

(tz)

.

Zavřít menu