V Čáslavi se rozjede stoletý stařík

Tradiční Pradědečkův traktor v NZM Čáslav již podevatenácté.

Historická zemědělská technika v chodu, nové muzejní přírůstky, parní stroje, salta na trialové motorce, doprovodný program s tradičními trhy a především unikátní muzejní stoletý stařík – motorový pluh Excelsior! To vše a mnohé další bude k vidění o víkendu 1. a 2. června na již devatenáctém ročníku tradiční akce pro děti i dospělé Pradědečkův traktor, kterou připravilo Národní zemědělské muzeum Čáslav.

 

Během víkendu se na předváděcí ploše muzea budou prezentovat vybrané historické zemědělské unikáty jak ze sbírek muzea v Čáslavi, tak ze sbírek soukromých. Veřejnost bude mít možnost prohlédnout si v chodu více než 50 různých strojů – traktorů, stabilních motorů, elektromotorů, a nebudou chybět ani parní stroje.

 

Největším trhákem bude bezesporu už téměř stoletý stařík Motorový pluh Excelsior typu P5 firmy Laurin a Klement. Excelsiory patřily k průkopníkům motorové orby u nás, první sériově vyráběný typ vyjel z bran továrny již v roce 1911. „Předváděný model Excelsioru P5 je světově jediným exponátem, který můžeme v současné době vidět v chodu a zároveň máme tu čest představit exkluzivně i novinku mezi muzejními exponáty, kterou je traktor značky Renault 304E,“ láká k návštěvě ředitel pobočky NZM Čáslav Vladimír Michálek.

 

Návštěvníci budou moci obdivovat také parní stroje – k vidění budou lokomobila Hofherr- Schrantz z roku 1918 pohánějící cirkulárku a lokomobila Wichterle z roku 1913, která je agregovaná s mlátičkou a lisem. Jako nový přírůstek se představí také zrenovovaná traktorová polonesená sekačka ŽTZ 153 z roku 1957. Odborná veřejnost se může těšit na komentovanou ukázku historických elektromotorů a historických zkoušeček napětí s ředitelem Městského muzea v Ústí nad Orlicí Radimem Urbánkem.

 

V rámci doprovodného programu změří svoje síly jako každoročně „Čáslavští siláci“, kteří zvedají těžká břemena a pořádají soutěž Strongman. Kolik kil uzvednou tentokrát? K obdivu budou také překážky, salta a různé další kousky Martina Matějíčka na trialové motorce.

Děti se vyřádí na dřevěných bagrech a na obřím nafukovacím kombajnu od firmy Daňhel nebo si mohou zahrát různé oblíbené hry, například zaházet na plechovky a zaskákat v pytli. Celým programem návštěvníky provede moderátor Michal Trnka.

 

Na tradičních trzích si návštěvníci mohou zakoupit něco k zakousnutí – na výběr budou klobásy, párky v rohlíku, ale také cukrovinky nebo zmrzlina. V prodeji budou také různé zajímavé dekorace a šperky a na památku muzejní suvenýry.

Oblíbenou akci v Národním zemědělském muzeu Čáslav každoročně navštíví na 5 tisíc návštěvníků. Jubilejní 20. ročník v následujícím roce 2025 bude věnován strojům značky Škoda.

 

Den a místo konání: 1. a 2. června 2024, od 9 do 17 hodin

Muzeum zemědělské techniky v Čáslavi

 

Vstupné

Plné vstupné 200 Kč, snížené 150 K, rodinné 500 Kč

Po celou dobu akce bude návštěvníkům zpřístupněno celé muzeum.

 

tz

Zavřít menu