V Dačického domě uspořádal Nadační fond dr. Dagmar Leiblové Purimovou slavnost

V sobotu 5. března Nadační fond dr. Dagmar Leiblové připravil v Dačického domě pro veřejnost oslavy nejveselejšího židovského svátku Purim.

Návštěvníci mohli ochutnat tradiční židovské pokrmy, poslechnout si čtení purimového příběhu, v neposlední řadě také poslechnout koncert instrumentálního souboru Naches Trio, který se specializuje na klezmerovou hudbu (židovská taneční hudba určená pro svátky a oslavy). Nejen pro děti organizátoři připravili dílničky, kde si mohli návštěvníci vytvořit masky nebo se naučit péct Hamanovy uši.

Purim je židovský svátek, který se tento rok slaví od soumraku 6. března do soumraku 7. března. Tímto svátkem si Židé připomínají vysvobození perských Židů z intrik vezíra Hamana, který chtěl všechny příslušníky židovského národa vyvraždit. Název svátku je odvozen od Hamanova losování dne, kdy měl tento čin spáchat (doslovný překlad názvu: kostky, hazardní hra).

Židé Purim slaví předčítáním z knihy Ester, vzájemným obdarováváním, přispíváním charitě či lidem v nouzi, slavnostní hostinou a popíjením alkoholu, ale také pořádají karnevaly s maskami a kostýmy.

Dora Procházková

Zavřít menu