V GASK byla zahájena za mimořádného zájmu veřejnosti retrospektivní výstava Jiří Trnka – V zahradách imaginace

Výstava „Jiří Trnka – V zahradách imaginace“, pořádaná k 50. výročí úmrtí světoznámého tvůrce animovaných filmů, byla v Galerii Středočeského kraje (GASK) v Kutné Hoře slavnostně zahájena za mimořádného zájmu veřejnosti v sobotu 26. října.  Vernisáže se účastnili mimo jiné spolupracovníci Jiřího Trnky Vlasta Pospíšilová a Jiří Vaněk. Spoluautory výstavy byli Jan Trnka, syn Jiřího Trnky a také vnuk Matyáš. Mezi kmotry při křtu katalogu k výstavě byli také „Malešováci“ dramaturgyně Věra Kubíčková a profesor Jiří Kubíček, známý český dramaturg, scénárista a režisér.

Dílo a život Jiřího Trnky, jednoho z největších mužů české kultury 20. století, výtvarníka, ilustrátora, spisovatele, sochaře, scénáristy, loutkáře, kostýmního výtvarníka, režiséra animovaných filmů a jednoho ze zakladatelů českého animovaného filmu, se uzavřelo 30. prosince roku 1969. Rozsáhlá retrospektivní výstava nechává diváky nahlédnout do jeho života a tvorby.

Projekt v GASK je rozdělen do dvou částí. „Koncepce první části vychází z toho, jak chápal umění sám Jiří Trnka. Kromě toho, že byl “vážný“ tvůrce, který se především ve svých pozdějších filmech, vyslovoval k fatálním tématům, jako je dehumanizace lidského společenství, vztah člověka a techniky či otázce umělecké svobody v totalitním systému, byl ve svém naturelu kouzelník a iluzionista, který chtěl diváka bavit, překvapovat, uvádět v úžas,“ je uvedeno k Trnkově výstavě na webových stránkách GASK. Diváci mohou na výstavě obdivovat loutky z Trnkových filmů, unikátní dřevěné plastiky. Výběr exponátů podle vyjádření autorů výstavy mapuje hlavní tvůrčí oblasti, jímž se Trnka během svého života věnoval, a v nichž dosáhl proslulosti doma i v zahraničí: tedy oblast malířství, ilustrace, sochařství, loutkařství a animovaného filmu. Součástí expozice jsou audiovizuální projekce, interaktivní instalace.

Přímo rájem pro děti je druhá část expozice nazvaná Trnkova Zahrada 2, která je instalována v podkrovních prostorách. Je adaptací Trnkovy nejúspěšnější dětské knihy Zahrada, která vypráví příběh o pětici malých kluků, kteří cestou do školy objeví starobylou zahradu, v níž prožijí neočekávaná setkání  a dobrodružství. Součástí expozice jsou audiovizuální efekty, projekce, animace, interaktivní prvky, cílené na dětského návštěvníka.

Galerie Středočeského kraje při příležitosti retrospektivní výstavy připravila v lektorském centru bohatý doprovodný program pro mateřské školy a první stupeň základních škol. V prosinci se uskuteční výtvarné dílny pro děti a mezigenerační programy pro rodiny.   Součástí budou komentované prohlídky, přednášky, besedy s projekcemi a výtvarné dílny animace pro seniory.

Monika Pravdová

Zavřít menu