Vánoce s Rybou již 12. 12. na Malé scéně Tylova divadla v Kutné Hoře

Kutnohorský rodák, jazzman, hráč na bezpražcovou basovou kytaru a skladatel Pavel Jakub Ryba potěší po delší odmlce domácí publikum. Program Vánoce s Rybou!, který je na programu Malé scény Tylova divadla v Kutné Hoře 12. 12. od 19 hodin, slibuje příjemné vytržení z předvánočního shonu. Posluchači se mohou těšit na příjemnou muziku v podání Pavla Jakuba Ryby a jeho tajemného Mr. Poissona (už umí hrát i na klávesy), Petra Valáška, který v premiéře zahraje na nový nástroj – elektrický saxofonový syntezátor Akai EWI a Jiřího Kollmana – percuse. Nenechte si to ujít.

Kdo je tajemný Mr. Poisson? „To je můj počítač s lidskou tváří. Říkám mu tak, protože Poisson je francouzsky ryba a je dobré mít v kapele cizince“ řekl s úsměvem jazzman Ryba. „Mr. Poisson mě velice překvapil. Zpočátku jsem mu nedůvěřoval, hledal k němu cestu. Když člověk celý život hraje s muzikanty na pódiu, kde přeskakují vzájemně emoce, je to pak těžké. Najít ale společné termíny na koncerty, koncertní turné, když mají všichni povinnosti a závazky, není snadné. K počítači jsem si musel najít cestu, přesvědčit se, že je to dobré,“ vysvětlil Pavel Jakub Ryba, který ve svém studiu mixuje živé nahrávky, natočené od renomovaných českých i zahraničních hudebníků, které oslovil a které pak podkreslují jeho živou muziku. „Dává to další rozměr, není to ploché,“ vysvětlil Pavel Jakub Ryba, který experimentuje a hraje si s detaily. S úsměvem říká, že Mr. Poisson umí hrát už i na klávesy. A to v podání samotného Pavla Jakuba Ryby. „Dostal jsem je od syna k narozeninám,“ podotkl jazzman. Podle technických možností při koncertech zařazuje i videoprojekci. Pro Kutnou Horu chce připravit originální scénu.

„Začínám tomu věřit, získávám jistotu. Baví mě to a začínám se v tom nacházet,“ říká Pavel Jakub Ryba, který již plánuje koncerty na příští rok. „S bubeníkem Pepou Cigánkem, který se mnou hrál u Michala Davida, jedeme příští rok na jazzový festival na Slovensko. V minulosti bych si nikdy předtím nedovolil vyrazit na koncert jen v duu basa a bicí. Tím, že máme originální podehrávky, můžeme si to dovolit. V jednání mám i Expo 2020 v Dubaji, rozjednané další festivaly ve Francii, v Americe a rád bych zamířil i na východ. Uvidíme, nechám se překvapit. Není kam spěchat,“ dodal Ryba.

Monika Pravdová

 

Zavřít menu