Večer v Dačického domě o masopustu a s videomappingem

Laufr, slaměný, ras – víte, co tyto pojmy znamenají? Odpověď a mnoho dalších zajímavých i vtipných informací poskytla přednáška Masopustní obchůzky a masky z Hlinecka. PhDr. Ilona Vojancová, emeritní ředitelka Muzea v přírodě Vysočina v Hlinsku, zasvěceně i s uvedením vlastních zkušeností popsala tradice a zvyky během masopustu na Hlinecku. Popsala základní rozdělení masek na červené (tzv. pěkné) a černé (tzv. škaredé) a připomněla, proč se za masky mohou převlékat pouze muži (v některých případech jen svobodní).

Masopust, masopustní obchůzky a masky, které předávají tradici z konce 19.století, byly zapsány v roce 2010 na Seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Jako první na tento seznam byl v České republice zapsán slovácký Verbuňk, jako (zatím) poslední přibyly na seznam v roce 2020 foukané vánoční ozdoby z Poniklé a v roce 2022 vorařství. Fakt, že Dačického dům je spojen s UNESCem (sídlí zde Nadace Kutná Hora památka UNESCO), svědčí o tom, že by zde mohly pokračovat další přednášky o nehmotném kulturním dědictví. Náklonnost tomuto projektu vyjádřil ředitel nadace Pavel Bezouška i starosta Kutné Hory Lukáš Seifert, který spolu s místostarostkou Kateřinou Špalkovou reprezentoval vedení města.

Pomyslnou třešničkou na dortu se po skončení přednášky stala zkouška videomappingu, kdy byl na Dačického dům promítán animovaný film o historii Kutné Hory. Technicky vše proběhlo bez problémů, a tak se možná v budoucnu můžeme těšit na další videomappingy.

Kristýna Šimonová

Zavřít menu