Na Velikonoce připravila GASK pro všechny své návštěvníky překvapení v podobě vzácné Kutnohorské iluminace. Návštěvníci mohou zhlédnout tuto vzácnou památku středověké knižní malby z 15. století od soboty 30. 3. 2013 do pondělí 1. 4. 2013. ……………………………………………………………………………………………….

Kutnohorskou iluminace mohli návštěvníci naposledy vidět v rámci úspěšné výstavy Europa Jagellonica / Umění a kultura ve střední Evropě za vlády Jagellonců. Vzhledem k přísnému režimu vystavování bude tento rok Iluminace vystavována pouze na omezenou dobu, a to v kratších časových úsecích. První šanci vidět tento vzácný středoveký tisk budou mít návštěvníci, kteří do Kutné Hory zavítají o velikonocních svátcích.

Kutnohorská iluminace bude vystavena od soboty 30. března do Velikonočního pondělí 1. dubna 2013. Iluminace bude k vidění pouhé tři dny, poté bude opět uložena do depozitáře. Návštěvníkum se tak naskytne jedinečná příležitost zhlédnout tuto vzácnou památku středověké knižní malby z 15. století, která byla vydražena 8. prosince 2009 v aukční síni Sotheby´s v Londýně. Galerie Středočeského kraje /GASK/ získala toto dílo mimořádné uměleckohistorické hodnoty za částku 510 000 liber. Rozměrná gotická malba na pergamenu /v. 643 mm, š. 442 mm/ detailním a takřka reportážním způsobem zobrazuje dobývání, prodej a zpracování stříbrné rudy v Kutné Hoře na konci 15. století.

 

INFORMACE PRO NÁVŠTEVNÍKY: V pondělí 1. dubna je galerie otevřena veřejnosti v plném provozu od 10.00 do 18.00. hodin.

VSTUPNÉ ILUMINACE: Dospělí 80 Kč, senioři, ZTP a studenti do 26 let mají 50% slevu.

DOPROVODNÝ PROGRAM:  V sobotu 30. dubna proběhne výtvarná dílna, v rámci které si mohou návštěvníci ozdobit tradiční velikonoční vajíčko technikou zlacení. Jelikož jsme ale v Kutné Hoře a výtvarná dílna doprovází vystavení Iluminace znázorňující těžbu stříbra, nebudeme pracovat s plátkovým zlatem, ale se stříbrem. Dílna bude otevřena od 10.30 do 17.30 hodin.

(tz)

.

Zavřít menu