Vernisáž nové stálé expozice GASK s názvem Labyrintem se uskuteční 29. června od 16 hodin, je výzvou k výpravě za sebepoznáním

Labyrintem. To je název nové stálé expozice Galerie Středočeského kraje (GASK) v Kutné Hoře instalované v galeriích 2 a 4. Výstava navazuje svým konceptem na úspěšný projekt Stavy mysli/Za obrazem, oceněným v roce 2015 národní cenou Gloria musealis. Jak uvedl Richard Drury, vedoucí kurátor GASK v Kutné Hoře, stálé expozice jsou jakousi výkladní skříní, kde se propojují dvě roviny a to koncepční rovina a sbírkový fond. Každá nová expozice podle jeho slov potřebuje jasnou jiskru. A i Labyrintem ji má. Návštěvníky vybízí k cestě do neznáma, cestou za sebepoznáním a možná i vylepšením sebe sama.  

U vstupu do nové expozice vcházíme do temné komory se zvuky, světly, obrazy. Vstupujeme do neznámého světa, kde se nejprve musíme zorientovat, poté se vydat vstříc výzvám, čelit nástrahám. Svět, který nás obklopuje v interiéru, se na další cestě otevírá, prolíná s exteriérem. Oba světy se vzájemně doplňují.

„Při hledání správného klíče k podobě nové stále expozice GASK nás inspiroval současný, dramaticky se měnící svět, plný výzev, zvratů a krizí, v němž jsme každý protagonistou svého vlastního životního příběhu,“ uvádějí kurátoři k výstavě a doplňují: „Zásadní myšlenka výstavního projektu volně navazuje na výzkum amerického etnologa a religionisty Josepha Campbella (1947 – 1987), který objevil v mýtech, bájích a náboženstvích překvapivé shody a na jejich základě sestavil tzv. Monomýtus, univerzáílní koncept hrdinské cesty se třemi hlavními etapami a charakteristickou dramatickou strukturou: Poutník opouští svůj známý svět, aby se vydal vstříc výzvám. Vykročí do neznáma, kde se setkává s překážkami a démony, ale také s průvodci a pomocníky. Čelí nástrahám, bojuje sám se sebou i s vnějším světem, a když je dobrodružství u konce, vrací se proměněn zpět.“

Při cestě, rozdělené na 21 kapitol uspořádaných do tří základních celků a to: Výzva, Poznání a Návrat, poutníky při cestě provázejí krátké texty nahoře na stěnách, které prostor doplňují. „Architektonické a výtvarné řešení expozice vstupuje do dialogu s dynamikou prostoru, vytváří kontrasty světla a stínu, napětí i uvolnění,“ doplňují  kurátoři výstavy. Při cestě na poutníky čeká překvapivě i jedna prázdná místnost. Slouží pro odlehčení, zamyšlení… a také možná poukazuje na to, že je potřeba se v dnešním uspěchaném světě občas zastavit.

Vernisáž nové stále expozice Labyrintem, která je součástí oslav 60. výročí založení galerie, se uskuteční 29. června od 16 hodin. O hudební zážitek se postará hudební uskupení Třaskavá směs, ve kterém působí František Skála a Petr Nikl, kteří patří mezi autory v galerii vystavených děl. Předkapelou bude Chisxulub Survivors.

Součástí nové stálé expozice je i bohatý doprovodný program, který připravuje lektorské centrum GASK.

Autory výstavy jsou kurátoři GASK Richard Drury, Veronika Marešová, Adriana Primusová, Vanda Skálová a Lektorské centrum GASK ve složení Karin Vrátná Militká, Karolína Šteffková a Veronika Zikmundová. Autory architektonického a výtvarného řešení Pavel Mrkus a Daniel Hanzlík.

Více informací naleznou zájemci na webových stránkách gask.cz.

M. Pravdová

Zavřít menu