Výroční divadelní a filmové ceny byly předány! Na galavečeru k výročí Tylovy herecké školy vystoupila řada vzácných hostů

Tylova herecká škola Kutná Hora slavila šest let od svého založení, Divadlo za oponou rok působení na Malé scéně Tylova divadla v Kutné Hoře.

Páteční galavečer, moderovaný Václavem Veselým, doprovázela vystoupení vzácných hostů, kteří předávali ceny v jednotlivých kategoriích. Nechyběly zpěvačky Marcela Březinová a Lucie Mrňáková Strnadová, sopranistka Jana Veberová či skupina Melissa. Písničku přidali herci Divadélka Kůzle, biketrialovou exhibici šampion Martin Štěpánek. Sošku a květiny vítězům předali také režisér, herec a scénárista Pavel Jecelín, fotograf Pavel Hrejsemnou, kameraman a hudebník Ondřej Soukup nebo filmový režisér Jaroslav Beran.

Jednotlivé nominace, promítané velkoplošně na scéně před zcela zaplněným sálem, připomněly bohatou uměleckou tvorbu mladých divadelních a filmových herců a tvůrců za posledních pět let.

Nejvíce nominací proměnila Zlomatka (herec v hlavní roli a herečka ve vedlejší roli), Central Park West (nejlepší představení a režie) a Panství pana Norise (scéna a herec ve vedlejší roli). Opakovaně na jeviště museli herečky a herci, kteří působili ve více oceněných pořadech.

Nominace v kategoriích Nejlepší divadelní herec a herečka v hlavní roli proměnili Kristýna Zemanová za roli Imeldy v komedii Když se zhasne a Tomáš Vinduška za ztvárnění postavy Davida v inscenaci Zlomatka. Ve vedlejších rolích pak uspěli Tereza Tahadlová za Olgu ve Zlomatce a Pavel Kubelka v roli Frice ve hře Panství pana Norise.

Vyznamenaným filmem se stal snímek Král Václav, který měl premiéru před třemi měsíci. Mikuláš Ečer se stal nejlepším filmovým hercem.

Cenu za nejlepší režii si odnesl Jakub Sloup za Central Park West. Tento titul se stal zároveň nejlepším divadelním představením. Nejpovedenějším teenagerovským počinem byla vyhlášena Písnička pro SuperHvězdu. Za scénu převzali ocenění herci Panství pana Norise, nejnavštěvovanějším pořadem byla vyhlášena prázdninová turistická produkce Tajemné kutnohorské pověsti ožívají. Cenu pro hostující herečku převzala Iva Pilcerová. Za přínos Tylově herecké škole poděkovali herci a diváci dlouhotrvajícím potleskem Věře Beňové. Ta se však ceremoniálu nemohla zúčastnit z důvodu nemoci.

Šest tvůrčích skupin nyní pracuje na šesti nových představeních, které Divadlo za oponou uvede ještě v jarní sezoně. Po Kouzelné kuličce to budou komedie Kde je Zubajda?! a Už žádné štětky! Dále mysteriózní příběh Síla návratů a hry Mimozemšťan a Závisláci.

Publikum se může těšit také na reprízu oceněného divadelního představení Central Park West. Jeho šestou reprízu herci uvedou již 27. února v 19 hodin.

Ocenění v jednotlivých kategoriích:

Divadelní představení | Central Park West

Dětské představení | Písnička pro SuperHvězdu

Herečka v hlavní roli | Kristýna Zemanová

Herec v hlavní roli | Tomáš Vinduška

Herečka ve vedlejší roli | Tereza Tahadlová

Herec ve vedlejší roli | Pavel Kubelka

Režie | Jakub Sloup

Scéna | Panství pana Norise

Film | Král Václav

Filmový herec | Mikuláš Ečer

Pořad | Tajemné kutnohorské pověsti ožívají

Hostující herečka | Iva Pilcerová

Za přínos Tylově herecké škole | Věra Beňová

tz, foto pra

Zavřít menu