Výstava „Nechte mě být, jaká jsem,“ v Církevním gymnáziu upoutá, poučí a nadchne

Putovní vzdělávací výstava „Nechte mě být, jaká jsem,” kterou vytvořil Anne Frank House v Amsterodamu a v ČR ji koordinuje spolek Schola Fidentiae – Škola s(ebe)vědomí je až do 2. prosince prezentována v Církevním gymnáziu v Kutné Hoře.

Životní příběh židovské dívky Anny Frankové je díky jejímu deníku známý, přesto však v podání průvodců z řad studentů Církevního gymnázia v Kutné Hoře působivý a poutavý. Putovní výstava k návštěvníkům promlouvá soukromou fotografickou dokumentací rodiny Frankových, dobovými fotografiemi z Německa, Nizozemí a ze sběrných a koncentračních táborů. Nejsilnějším momentem však zůstává autentická výpověď průvodců výstavy – studentů ve stejném věku jako byla Anne, když se schovávala, psala deník a následně zemřela.

Výstava se dělí na dvě části – první je zaměřena na příběh židovské dívky Anne Frankové, její rodiny a známých, kteří se před zvůlí nacistické politiky a zuřící druhé světové války ukrývají v jednom z domů v Amsterodamu.
Druhou část výstavy tvoří příběhy současných mladých lidí, kteří vyprávějí, jaké to je čelit předsudkům a škatulkování a co pro ně znamená být sám sebou. Poselství výstavy je jasné: “ Nechte nás být, jací jsme.“

Výstava je po domluvě s vedením Církevního gymnázia určena pro širokou veřejnost a také žákům a studentům kutnohorských škol, ve kterých by měla vzbudit zájem o historii a zároveň víru v to, že být jiný, neznamená být špatný.

rdk

 

Zavřít menu