Kutnohorské léto aneb jeden den nestačí! Již 13. ročník celoprázdninového festivalu nabízí netradiční prohlídky památek a dalších zajímavostí

KUTNOHORSKÉ LÉTO ANEB JEDEN DEN NESTAČÍ! Třináctý ročník celoprázdninového festivalu nabízí netradiční prohlídky památek a dalších zajímavostí. 

Pondělní a úterní večery jsou už tradičně věnovány večerním prohlídkám sedleckých pamětihodností. V pondělí vás kostýmovaný průvodce provede všemi unikátními místy sedlecké katedrály a ukáže vám za svitu svíček, zpěvu gregoriánského chorálu, zvuku varhan a trubky všechny její taje a zákoutí. Při úterní prohlídce kostnice zažijete unikátní prolnutí dvou světů, kdy jeden symbolizuje „memento mori“ a druhý naopak naději na vzkříšení. Na středeční a čtvrteční večery připravilo arciděkanství Kutná Hora noční prohlídky setmělého chrámu svaté Barbory, kde vás čeká jedinečná atmosféra večera provoněného kadidlem a osvětleného svíčkami při prohlídce přízemí i vyšších pater katedrály. Ve středu se v rámci noční prohlídky středověkého dolu vypravíte po stopách kutnohorských havířů a oblečeni v perkytle a havířské helmy se svítilnami se ponoříte do kutnohorského podzemí. Čtvrteční pozdní večer můžete strávit nočním putováním romantickými i mystickými uličkami a zákoutími historické Kutné Hory při návštěvě produkce s názvem „Tajemné kutnohorské pověsti ožívají“. Podobný program jako v minulých letech nabízí také pátek – ti z vás, kteří mají rádi víno nebo třeba chtějí ochutnat to místní, kutnohorské, by měli navštívit podvečerní netradiční prohlídku kláštera sv. Voršily. Naprostou novinkou – a unikátní příležitostí letošního ročníku – je nezapomenutelná noční Sedlec, kdy v jeden večer navštívíte sedleckou kostnici i katedrálu, obě osvětlené stovkami svíček. Další novinkou jsou pak prohlídky nově zpřístupněného sklepení pod Vlašským dvorem – vydejte se za Záhadou ztraceného stříbra!

Kutnohorské léto nabízí i několik víkendových představení, která se ale neopakují každý prázdninový týden. V jeden červencový a jeden srpnový pátek si nenechte ujít putování dějinami jednoho z nejstarších míst na Kutnohorsku při noční prohlídce románské perly – kostela sv. Jakuba v Jakubu. Celkem pětkrát během prázdnin vyslechněte Hudbu na královském dvoře, která slibuje příjemné zážitky v historickém prostředí nádvoří Vlašského dvora, navíc s prohlídkou Muzea nejkrásnějších kutnohorských pověstí. Na přelomu července a srpna se pobavte při představení „Sůl nad zlato aneb rozmary mocných“. Ochotnický spolek Tyl se inspiroval aktuální situací a vtipně reaguje příběhem rozmařilého panovníka jménem Já I., který svou zemi žene nejen do gastronomického pekla.

A kdo by nechtěl trávit celý den v Kutné Hoře, může se vydat za její hranice – na zámku Kačina to letos totiž opět žije! Na každé prázdninové úterý chystá Divadélko Kůzle pohádku „Roztomilá chyba pana nadlesního“, každý prázdninový čtvrtek vás čeká Pohádkový zámek Kačina – a to buď „O statečném Jankovi“ v podání Divadýlka Mrak nebo „O pejskovi smolíčkovi“ Divadýlka KK. Celkem pět pátečních večerů od konce června do začátku září ožije zámek Kačina Nočními prohlídkami s podtitulem Mnoho povyku pro divadlo v podání Malé Divadelní Kumpanie z Kraje Kouřimského, na pět večerů stejného období pak chystají Soubory historických tanců Salome a TempusFugit novou hru s názvem Přítelkyně.

Program je nabitý a kapacita jednotlivých produkcí omezena. Neváhejte proto navštívit webové stránky www.kutnohorskeleto.cz, kde se dozvíte podrobnosti k programu a případně si můžete zakoupit své vstupenky v předprodeji. Ten stejně jako v minulých letech probíhá také ve všech informačních centrech v Kutné Hoře.

Poděkování za spolupráci a přípravu produkcí náleží Římskokatolické farnosti Kutná Hora – Sedlec, Římskokatolické farnosti – arciděkanství Kutná Hora, Českému muzeu stříbra, Národnímu zemědělskému muzeu – zámku Kačina, Václavu Veselému – Divadlu za oponou Kutná Hora, Muzeu B, Vinným sklepům Kutná Hora s.r.o., Průvodcovské službě Kutná Hora, Ochotnickému spolku Tyl Kutná Hora, a všem dalším, kteří se na zdárném průběhu festivalu podílí. Festival Kutnohorské léto 2021 se koná za podpory Středočeského kraje a Města Kutná Hora.

tz, red

Zavřít menu