ZUŠ Open zahájí bubeníci sambou na Palackého náměstí

Hudbu, tanec, divadlo, výstavy i workshop ve veřejném prostoru nabídne od 22. do 26. května Základní umělecká škola v Kutné Hoře a i letos se tak připojí bohatým programem k celostátnímu festivalu ZUŠ Open. Akce zároveň umožní prohlédnout si prostory, jichž škola využívá, a poznat jednotlivé obory, které nabízí. Hlavním cílem celostátního festivalu ZUŠ, při kterém se představí všechny obory školy, je prezentovat celou šíři umění a života uměleckých škol, zapojit do spolupráce co nejvíce uměleckých škol a podpořit jejich vzájemnou spolupráci a inspiraci. Vyvrcholením celostátní akce bude společný závěrečný koncert sborů ZUŠ z celé republiky v Senátu v Praze. Kateřinu Fillovou, ředitelku kutnohorské ZUŠ, jsme požádali o rozhovor.

Na co se mohou návštěvníci ZUŠ Open v Kutné Hoře těšit?

Na celý týden připravujeme opravdu bohatý program. Rodiče i veřejnost budou mít také příležitost prohlédnout si prostředí, ve kterém se děti vzdělávají. Program zahájíme v pondělí 22. května od 15 hodin na Palackého náměstí, kde se představí žáci oddělení bicích nástrojů. Letos uvedou Sambu ve městě. Od 17 hodin se v koncertním sále ZUŠ uskuteční zahajovací koncert ve spolupráci se ZUŠ Zruč nad Sázavou. Hned druhý den je na programu koncert orchestrů ZUŠ v refektáři GASK. Ve čtvrtek od 15 do 19 hodin se koná v prostorách Spolkového domu hlavní komponovaný program, ve kterém se představí žáci jednotlivých oborů školy. Součástí bude mimo jiné i workshop literárně dramatického oboru, kam mohou děti přijít a vyzkoušet si pod vedením paní učitelky dramatického oboru výuku zapojit se. Připraveno je i vystoupení Tanečního oboru. Souběžně s tím budou na chodbách k vidění práce žáků výtvarného oboru.

Součástí programu bude i slavnostní otevření divadélka a výstavy…

Ve Spolkovém domě v sále, kde pravidelně zkoušejí orchestr a pěvecký sbor, ve středu 24. 5. slavnostně otevřeme malou divadelní scénu pro náš literárně-dramatický obor. Žáci tak budou mít vlastní divadelní prostor. Koncertů a výstav se tedy během celého týdne uskuteční hned několik. Týden ZUŠ Open zakončíme v pátek závěrečným koncertem pěveckých sborů ve dvoře ZUŠ, v případě nepřízně počasí se přesuneme do koncertního sálu. V rámci ZUŠ Open se uskuteční také několik výstav. 23. 5. pozveme veřejnost na vernisáž putovní výstavy společného projektu čtyř základních uměleckých škol, ve kterém děti z výtvarných oborů ilustrovaly zpěvník s názvem „Brouček si notuje písničku“. Zájemci mohou také přijít do výstavní síně Spolkového domu, kde bude vystavena další tvorba žáků našeho výtvarného oboru.

Program ZUŠ Open je opravdu pestrý a věřím, že si každý najde to své. Vedle klasických koncertů připravujeme na nádvoří Spolkového domu i koncert s názvem NEVÁŽNĚ – VÁŽNĚ, na kterém se představí žáci dechového a kytarového oddělení, dechový orchestr a mnoho dalších. Jsem velice ráda, že nad celým týdenním programem převzal osobní záštitu Lukáš Seifert, starosta města Kutné Hory.

Monika Pravdová

 

 

 

Zavřít menu