Olympiáda dětí a mládeže se v Kutné Hoře stala oslavou sportu, jubilejním 10. ročníkem ožije město pod Barborou od 13. do 21. června
Snímek ze slavnostního vyhlášení výsledků 9. ročníku olympiády. Foto archiv pra

Jubilejním desátým ročníkem Olympiády dětí a mládeže v Kutné Hoře ožije město pod Barborou v týdnu od 13. do 21. června. O poháry a medaile bude ve třech věkových kategoriích bojovat více než 700 reprezentantů čtyř kutnohorských základních škol a dvou víceletých gymnázií. Sportovní klání se koná ve dvouletých intervalech od roku 2004. S myšlenkou městskou olympiádu v Kutné Hoře pořádat přišel před dvaceti lety Karel Ptáček, učitel tělesné výchovy a předseda SKP Olympia Kutná Hora. Při příležitosti přípravy jubilejního desátého ročníku jsme ho požádali o rozhovor.

Jakými slovy byste olympiádu představil?

Olympiáda je sportovní akcí, která je pořádána v duchu principů a myšlenek olympismu. Je svátkem sportu pro všechny zúčastněné, diváky i pro celé město. Olympiáda propaguje olympismus, jeho hodnoty jako toleranci, měření sil v duchu fair-play, uznání sportovních kvalit soupeře, přátelství a podobně. Příprava na olympiádu slouží jako vhodný příklad volnočasových aktivit dětí a prevence negativních společenských jevů. Pořadateli jsou Asociace školních sportovních klubů a jednotlivé školy, koná se za finanční podpory města Kutné Hory. Olympiády se konají pod záštitou Českého olympijského výboru.

Olympiáda se stala výzvou i oslavou sportu v Kutné Hoře. Jaký přínos podle vás má pro děti?

Myslím si, že děti chtějí soutěžit. Je také velice důležité, aby se hýbaly, sportovaly. Testy ministerstva školství potvrdily, že obzvláště v době covidu byla fyzická připravenost dětí velmi slabá. A v dnešní době počítačů, mobilů jsme rádi, že můžeme děti rozpohybovat. Máme radost z toho, že u sportovních oddílů v Kutné Hoře členská základna stoupá.

Když se ohlédnete zpět, kolik dětí zhruba se olympiády za ty roky zúčastnilo?

Je to určitě přes šest a více tisíc dětí. Můžeme jmenovat i některé, které to dotáhly hodně daleko, ať už je to třeba Nikola Kuchařová, která na mistrovství světa ve florbale juniorů získala bronzovou medaili, nebo atletka Aneta Morysková, Denisa Pešová (mistryně republiky ve skoku do výšky), Natálie Brichová (reprezentantka v hokeji), Martina Kopecká, Pavel Musil (hokejový reprezentant), a mohl bych jmenovat řadu dalších. Další dnes působí v mnoha sportovních oddílech.

Na co se mohou příznivci jubilejního ročníku olympiády dětí a mládeže v Kutné Hoře těšit?

Program jsme rozšířili o dva sporty. Žáci tak budou ve třech věkových kategoriích soutěžit nejen v atletice, cyklistice, plavání, stolním tenisu, šplhu, basketbalu, florbalu, fotbalu, miniházené, vybíjené, ale i ve volejbalu a přehazované. Připravujeme i doprovodný program, který bude zveřejněn na webových stránkách města.

Na kterých sportovištích se bude olympiáda odehrávat?

Jedno hlavní centrum soutěží je na Olympii a druhé ve sportovní hale Klimeška. Další soutěže budou v plaveckém bazénu a také na Gymnáziu Jiřího Ortena v Kutné Hoře.

Slavnostního zahajovacího ceremoniálu na stadionu Olympia se spolu s představiteli města vždy účastní významné osobnosti z oblasti sportu. Můžete připomenout některé z předních českých sportovců, kteří v minulosti do Kutné Hory na Olympii přijeli zapálit olympijský oheň? A kdo se tohoto úkolu zhostí letos? 

Olympijský oheň na stadionu Olympia zapalovali například naše nejúspěšnější olympionička Věra Čáslavská, Dana Zátopková, Jarmila Kratochvílová, Martin Doktor, Zuzana Hejnová, Oldřich Svojanovský a další. I letos jsme oslovili několik sportovců. Kdo se ujme tohoto úkolu letos, budeme ale držet až do poslední chvíle v tajnosti.

Jak náročné je olympiádu pořádat?

Je to náročné nejen pro mne, ale i pro učitele z jednotlivých škol, kteří se tomu věnují. Výborná spolupráce je s kutnohorským oddílem florbalu, atletikou. Ostatní sporty víceméně zajišťujeme ve spolupráci se školami. Je to opravdu náročných deset dnů, kdy vlastně všichni pořadatelé a všichni učitelé, kteří se tomu věnují, jsou na sportovištích od rána do večera, kdy je vyhlašování vítězů. Budou-li další ročníky, je potřeba větší pomoci a zapojení města (oddělení sportu, sportovní komise) a sportovních oddílů. V takto malém počtu pořadatelů nelze takto rozsáhlá akce již zvládat.

Kolik bude letos rozdáno medailí a pohárů?

Letos bude rozdáno 168 sad medailí a 18 pohárů v kolektivních sportech.

V čem je letošní jubilejní ročník jiný oproti prvnímu?

V každém případě je jiný. V roce 2004 jsme totiž začínali na sportovištích, která byla, dá se říci, v katastrofálním stavu. Na Olympii byla škvára, všechny halové sporty se hrály v hale BIOS a školních tělocvičnách. Dnes máme hezký atletický stadion a sportovní halu Klimešku. Tím se vše hodně povzneslo. Co zůstalo stejné, je přístup dětí. Chtějí soutěžit a mají radost z medailí. A je i hezký pohled na hlediště zaplněná dětmi, které s transparenty přišly podpořit své kamarády ze školy.

M. Pravdová

 

Zavřít menu