„Spartan Race mi změnil život“, říká Michal Pavlík

Závod Spartan Race je velkou výzvou k překonání sebe sama. Běh náročným terénem, zdolávání překážek plazením blátem, vodou, kalužemi. Za nesplnění následují „angličáky“. Většina z účastníků si sáhne až na dno svých sil. Závod vyžaduje dobrou fyzickou, ale i psychickou kondici. Jedním ze Spartanů je i kutnohorský rodák Michal Pavlík, který spolu s Martinou Fabiánovou a Tomášem Tvrdíkem skvěle reprezentovali Kutnou Horu při  loňském listopadovém mistrovství světa ve spartské Trifectě.  Jak jsme již uvedli v minulém vydání Kutnohorských listů, Michal Pavlík s Martinou Fabiánovou ve své věkové kategorii 25 – 29 let triumfovali a vyhráli všechny tři závody. V elitní kategorii Tomáš Tvrdík a v silné konkurenci závod dokončil na skvělém 9. místě. Michala Pavlíka, díky jehož iniciativě se město pod Barborou stalo v roce 2018 poprvé dějištěm závodu Spartan Race,  jsme požádali o rozhovor:

Co vás přivedlo k tomuto náročnému sportu a jak dlouho se mu věnujete?

V roce 2014 jsem se přestěhoval od rodičů.  V osobním životě jsem byl sám a hledal nějaké uplatnění, potřeboval jsem něco dělat. Začal jsem chodit na funkční tréninky Veroniky Muchové na Olympii. Byla tam skvělá parta lidí. Jednou řekli: Pojeď s námi v září na Spartana do Bořetic.  A tak jsem jel. Samozřejmě, že jsem měl strach. Stejné obavy jako ti, kteří se bojí přijít na první trénink. Po závodě jsem si řekl, že je to přesně to, co chci a že za hlavu asi hodím i fotbal, který jsem v té době hrál. Domluvil jsem se s trenérkou Verčou Muchovou a začal na sobě makat každý den.

Jaké úspěchy máte na svém kontě a kterých si nejvíc vážíte?

Vyhrát věkovou kategorii na mistrovství světa v Řecku, o tom se mi nikdy nesnilo. Navíc to bylo mistrovství světa v Trifectě, což znamená, že za víkend se musí zvládnout Sprint (8,6 km), Super (17,4 km) i královská spartská disciplína Beast. Trať měřila rovných 30 km. Podařilo se mi vyhrát všechny tři disciplíny a ve své kategorii zvítězit. Velice si cením i úspěchu při závodech doma v Kutné Hoře, které byly pro mě velice stresující a svazující. Svou věkovou kategorii jsem vyhrál, celkově jsem skončil sedmý. Za největší úspěch považuji i to, že mě to stále baví a posouvá dopředu. Spartan Race mi změnil život a to je asi to nejdůležitější, co mi tento sport dal.

Jak vám Spartan Race změnil život?

Společenský život se mi změnil určitě. Jako okresní fotbalista jsem byl každý víkend na baru. Dnes tam zavítám zřídka a množství skleniček se také rapidně snížilo. (smích) Účastním se závodů v Evropě, ale i v dalších koutech světa a díky tomu jsem cestoval a navštívil spoustu krásných míst – například Havajské ostrovy, splnil se mi sen a podíval jsem se i do Ameriky, za návštěvu stojí rakouské Alpy, Francie…  A to nejdůležitější: Spartan mi dal Martinu. Potkal jsem ji na jednom závodě, po kterém se o mě starala jako fyzioterapeutka. Při závodech v řecké Spartě loni na podzim jsem ji požádal o ruku. V červnu se budeme brát.

Jakou fyzičku musí mít člověk, aby se mohl závodu účastnit?

Je to především o vůli. Závod dokončí jen psychicky zdatný jedinec. Někdo za osm, jiný za půl hodiny. Jinak závod zvládají i lidé s tělesným postižením, jako můj kamarád ze Slovenska. Chodí to o jedné noze na berlích a to i v zimě, Beasty i Sprinty. Věnuje se tomu, maká na sobě, posiluje.

Spartan Race je fyzicky, ale zřejmě i finančně náročný sport…

To ano. Sezona se šplhá řádově do statisíců. Sponzory sháníme každý rok. Rád bych poděkoval všem, kdo nás podporují.  Děkuji i městu Kutná Hora, které podporuje individuální výkonnostní sportovce formou grantu. Děkuji své rodině, taťkovi a jeho firmě KOHAP. Je pro nás sponzorem, ale i skvělým manažerem. Na závody nás doprovází a díky němu máme perfektní zázemí.

Díky Vaší iniciativě se závod Spartan Race  konal loni poprvé v Kutné Hoře, další závod se bude konat v dubnu. Co byste doporučil těm, kteří by se chtěli tomuto sportu začít věnovat, případně se účastnit závodu?

Doporučil bych jim, aby přišli na můj trénink na Olympii. (smích) Jsme tam dvakrát týdně, každý si může překážky vyzkoušet. O víkendu máme společný trénink na fyzičku, sílu, kondici. Termíny vypisuji přes FB stránku klukzkutnehory. Na Olympii máme perfektní zázemí, za což zaslouží dík správce hřiště pan Hladík a z města pan Morawski. Dá se tam připravit na všechny překážky Spartan Race – hod oštěpem, ručkování, balanční chůze po kladině nebo slacklině, šikmé stěny atd.  Je to vždy o tom překonat obavy, strach a přijít na první trénink. Všichni jsme začínali stejně. Já neuměl šplhat, ručkovat. Na Olympii se vytvořila dobrá parta kolem 60 lidí všech věkových kategorií a rozšiřuje se. Díky tréninkům se posouváme dál. Je důležité běhat, posilovat tělo a dělat angličáky. Udělat jich třicet není fyzicky jednoduché. Když jich v závodě pak člověk musí dělat víc, tak to bolí. Těm, kteří se závodu v Kutné Hoře chtějí účastnit, doporučuji  včasnou registraci. S blížícím se termínem závodů se cena za startovné navyšuje. Registrace je možná na webu spartan-race.cz

Děkujeme za rozhovor. M. Pravdová

Foto: sportgraf.com

 

 

Zavřít menu