T. J. Turista nabízí program pro všechny generace

Spolek Tělovýchovná jednota Turista Kutná Hora je organizace, která se zaměřuje na turistiku všech druhů. T. J. Turista je základním článkem – odborem – Klubu českých turistů a vychází z tradice tohoto spolku, který v Kutné Hoře byl založen před 130 lety.

T. J. Turista disponuje čtyřmi oddíly, přičemž svou činnost si každý oddíl organizuje sám. „Výbor Tělocvičné jednoty Turista se snaží vytvářet pro oddíly a jejich činnost vhodné podmínky, pak také organizuje několik akcí ročně pro veřejnost. Kromě klubovny T. J. podporuje oddíly finančně a materiálově. Sem patří především kompletní vybavení pro vodácké akce,“ upřesňuje Jaroslav Liberský, předseda spolku.

Spolek se schází v klubovně v Družstevní ulici (naproti sportovní hale BIOS). Ta slouží oddílům jako jejich zázemí pro schůzky a jako materiálová základna. Členové Cykloturistického oddílu mají k dispozici i svépomocnou opravnu kol. Svou klubovnu si členové T. J. Turista sami zrekonstruovali z bývalých uhelných skladů v první polovině 80. let minulého století.

„Program pro veřejnost tvoří dva noční pochody v lednu a únoru, tři lyžařské zájezdy ve stejném období, zahájení jarní turistické sezony pořádané začátkem dubna vycházkou blízkým okolím Kutné Hory s odborným historickým výkladem PhDr. Pavla Nováka. Následují Prázdniny na kole, desetidenní cykloturistická akce s trasou po území České republiky pokaždé v jiné oblasti,“ uvádí předseda T. J. Turista J. Liberský. Na začátku září se mohou zájemci zapojit také do Havířského cykloorienťáku, jednodenního orientačního závodu po Kutné Hoře. Tuto akci organizuje klub především pro rodiče s dětmi. V říjnu pak spolek pořádá turistický pochod Za malínským křenem, kterého se účastní kolem 500 turistů z celé republiky. Na druhý svátek vánoční T. J. Turista pořádá Štěpánskou vycházku, kterou zakončuje rok.

Členy oddílu pěší turistiky jsou lidé ve věku 60+, kteří organizují pravidelné středeční schůzky s cestopisnými a poučnými přednáškami, a kteří pořádají jednodenní pěší výlety.

Základu Cykloturistického oddílu tvoří především střední generace veřejnosti. Členové tohoto oddílu se aktivně účastní po celý rok vícedenních akcí na kole, Prázdnin na kole, ale jezdí také na zájezdy vodácké, lyžařské či pěší. Největší událostí je pro tento oddíl desetidenní letecký zájezd s koly do některé z evropských destinací.

Turistický oddíl mládeže se zaměřuje na pobyt v přírodě a s ním spojenou turistiku. Do oddílu dochází mládež ve věku od 14 let a má za sebou už 10 let činnosti. Víkendové akce završují členové dvoutýdenním letním táborem.

Dalším oddílem je Oddíl značení, která se stará o 420 km značených pěších tras na okrese včetně více jak stovky rozcestníků. „Jedná se o odbornou činnost, i když laikům to tak nemusí nepřipadat. Značení se řídí poměrně přísnými normativy. Začínající značkař musí absolvovat několikadenní teoretické školení a praxi pod dohledem zkušeného značkaře, než může začít samostatně značit,“ popisuje předseda spolku J. Liberský. V okolí Kutné Hory také T. J. Turista udržuje naučnou Stříbrnou stezku, která má 24 zastavení.

Oddíly fungují jako uzavřené kolektivy s dlouholetými členy. Pokud by se kdokoliv chtěl stát členem kteréhokoliv oddílu T. J. Turista, svůj zájem musí konzultovat s vedoucími jednotlivých oddílů (nikoliv s vedením T. J. Turista). Kontakty na oddíly jsou k dispozici na webových stránkách www.tj-turista.cz. „Pokud zájemci o členství vyhovuje program oddílu a zapadne do kolektivu, pak se začátkem následujícího roku stává členem T. J. Turista platícím, do té doby je členem neplatícím. Existuje ještě skupina lidí, kteří mají zájem pouze o členství v Klubu českých turistů a s tím spojené výhody (slevy na železnici, na časopis Turista, na akcích KČT a další), nikoliv o činnost v oddílech T. J. Turista,“ upřesňuje předseda spolku J. Liberský.

Počet členů spolku je něco přes 100. Jeho budoucnost je závislá především na věku členů a na organizačních schopnostech vedoucích oddílů. Pokud jsou oddíly uzavřené a zaměřené na určitou činnost, dochází ke stárnutí populace a pak k následným změnám programu.

T. J. Turista Kutná Hora pracuje na projektech pro veřejnost, které mají kladný ohlas. Pokud zájem o ně neklesne, spolek bude se svou činností pro veřejnost pokračovat nadále. Mezi další dlouhodobé projekty organizace je značení turistických tras a údržba naučné stezky. Mimo to bude T. J. Turista 3. června tohoto roku oslavovat 130 let od svého vzniku.

Dora Procházková, foto: T. J. Turista

 

Zavřít menu