Ukrajinské volejbalistky rozdrtily Maďarky 3:0 a udržely si tak neporazitelnost

Do posledního utkání kvalifikace o mistrovství Evropy 2023 nastoupily volejbalistky Ukrajiny už s jistým postupem. Jejich soupeřkami byly hráčky Maďarska, které už měly účast na ME také jistou. Zápas o první místo ve skupině C přerušil po dvaceti minutách hry výpadek elektrického proudu v Kutné Hoře. Hodinová pauza ukrajinské hráčky nerozhodila, Maďarsko smetly jasně ve třech setech a udržely si tak neporazitelnost v kvalifikaci.

Ukrajina – Maďarsko 3:0 (25:16, 25:15, 25:16)

Rozhodčí: Vlastimil KOVÁŘ (CZE), Igor SCHIMPL (SVK)

Sestavy (od zóny I):

Ukrajina: Danchak, Rykhliuk, Dymar, Dorsman, Velykokon, Milenko, Niemtseva (libero)

Střídaly:

Maďarsko: Fábián, Szakmáry, Kiss, Németh, Szedmák, Gyimes, Tóth (libero)

Střídaly: Petöváry, Bagyinka, Papp

Statistika ZDE

Galerie ZDE

Ohlasy po utkání:

Ivan Petkov (UKR), trenér: „Věděli jsme, že oba týmy mají jistý postup, ale pro nás bylo opravdu důležité vyhrát. Šlo nám o postavení do světového žebříčku, abychom mohli hrát olympijskou kvalifikaci. Dneska to nebylo úplně jednoduché, ale holky hrály dobře, každá hrála to, co měla a díky tomu jsme vyhrály. S tou pauzou prostě nic neuděláme, to nebylo na nás, ale na bohovi.“

Andreas Vollmer (HUN), trenér: „Byl to náš nejslabší výkon v kvalifikaci. Nemohli jsme najít zbraň proti ukrajinské hře. Ale dokázali jsme i vést, musíme se na to podívat, co se stalo, proč jsme nakonec prohrály i desetibodovým rozdílem. Naše hra nebyla na úrovni Ukrajiny, nebylo to jednoduché. Ta pauza nás asi taky poznamenala, ztratili jsme koncentraci, ale to samé měla i Ukrajina. Oba týmy hodinu seděly, na to se nemůžeme vymlouvat“

Duel mezi Ukrajinou a Maďarskem byl soubojem dvou celků s už jasným postupem na mistrovství Evropy 2023. Úvod zápasu o první místo ve skupině C byl vyrovnaný, body se po trpělivých výměnách přelévaly ze strany na stranu. Dlouhé výměny a kombinace byly dominantou v první sadě. Maďarky však svým soupeřkám několik bodů darovaly, když poslaly podání mimo hřiště. Jinak ale obě družstva hrála prakticky bez chyby a více než dvoubodové vedení soupeři nepovolovala. Až za stavu 15:13 pro Ukrajinu nedokázaly maďarské hráčky vybrat tvrdý útok a domácí volejbalistky vedly o tři body. Trenér Maďarek sáhl k oddechovém času, po něm ale Ukrajinky zvýšily své vedení ještě o dva body a následoval další time-out. Za stavu 18:13 pro Ukrajinky byl ale kvůli výpadku elektrického proudu v Kutné Hoře přerušen. Po hodině se podařilo proud nahodit a utkání pokračovalo. Po nucené pauze se oba celky pomalu dostávaly do tempa hry, Maďarky si ale nesly pětibodovou ztrátu, kterou už do konce sady nesmazaly.

Druhý set ale začaly lépe hostující hráčky v červených dresech, rychle vedly 5:1. Ukrajinkám se ovšem při podání Dymarové podařilo srovnat na 5:5. Zápas se tak znovu vrátil do vyrovnaných kolejí. Za stavu 11:11 se Ukrajinky utrhly třemi body v řadě a rozhodily tím hru Maďarek, které nedokázaly nijak vzdorovat. Domácí hráčky svůj náskok navyšovaly a do koncovky druhé sady šly se sedmibodovým vedením. Maďarky jako by dlouhou pauzou zcela ztratily zápasový drive. Dominující ukrajinské volejbalistky získaly druhý set desetibodovým rozdílem.

Třetí sada byla od začátku pod kontrolou domácích hráček. Hned v prvních výměnách si vybudovaly tříbodový náskok a ten pak po zbytek setu zvyšovaly. Bezradné Maďarky neokázaly na přesné útočné kombinace soupeřek reagovat, navíc dělaly chyby ve vlastních útocích, a tak se ukrajinský náskok vyšplhal až na 12 bodů, skóre bylo hrozivé, 16:4. Od té doby dokázaly maďarské volejbalistky uhrát dvanáct míčů. Ukrajinky ale nepřipustily žádné komplikace, zůstaly jediným neporaženým týmem a ovládly kvalifikační skupinu C.

Zuzana Kézrová, foto: CEV

Zavřít menu