V centru Kutné Hory se poběží na podporu potřebným lidem. Příběh paní Boženky, klientky kutnohorské charity

Římskokatolická farnost – arciděkanství Kutná Hora pořádá již 6. ročník závodu Běh pro zvon. Běh se uskuteční v neděli 15. října 2023 a odstartuje ve 14 hodin od kostela sv. Jakuba v samotném centru Kutné Hory. Výtěžek letošního ročníku bude věnován Oblastní charitě Kutná Hora na pomoc potřebným lidem. Letošní ročník podpoří také herec Východočeského divadla Pardubice Josef Pejchal s rodinou.

Závod je určen pro každého. Zváni jsou všichni, kdo si chtějí zaběhat, přispět na dobrou věc a strávit aktivní den v  prostředí historického města.  Pro dospělé závodníky jsou připravené trasy v délce 3,5 km a 10 km. Aby se mohl zapojit opravdu každý, jsou připravené trasy také pro děti. Do závodu se lze přihlásit on-line nebo na místě hodinu před začátkem závodu. Propozice závodu a přihlášky jsou na www.khfarnost.cz.

Letošní ročník s mottem “Pomáháme, kde je potřeba” je pořádán ve spolupráci s Oblastní charitou Kutná Hora, která poskytuje službu Občanské poradny. Ta pomáhá v našem městě a okolí lidem, kteří se ocitli v tíživé situaci a neví si s ní rady. Případný výtěžek letošního běhu bude věnován na činnost Občanské poradny Kutná Hora.

Běh pro zvon pomáhá již po šesté. Počátek této sportovní akce se pojí s rokem 2016, kdy se uskutečnil první ročník závodu s cílem podpořit veřejnou sbírku Zvon pro Jakuba. Odtud také pochází název závodu Běh pro Zvon. Cílem akce bylo tehdy mimo jiné seznámit lidi s veřejnou sbírkou  Zvon pro Jakuba a sbírku společnými silami podpořit. Druhý ročník a start jednotlivých závodů provázel už i hlas nového zvonu Jakub Maria. Třetí ročník připomněl sté výročí založení naší republiky. V roce 2019 jsme se společným během připojili k oslavě 30 let od sametové revoluce – 30 let svobody. V letech 2020 a 2021 pak bohužel znemožnila další ročníky běhu nepříznivá epidemiologická situace. V roce 2022 se konal běh na podporu svatobarborských zvonů. Výtěžek letošního ročníku bude věnován Oblastní charitě Kutná Hora, která prostřednictvím Střediska Racek pomáhá lidem v obtížné situaci.

tz ŘKF Kutná Hora – arciděkanství

Jeden z příběhů z Občanské poradny Střediska Racek Oblastní charity Kutná Hora,

více příběhů ZDE.

Občanská poradna odstartovala pomoc paní Božence

Jednoho obyčejného červencového pracovního dne přišla do poradny paní Boženka. Bábinka, jak se sama nazývá, je osmdesátiletá paní, která se musí nejdříve vydýchat, neboť jí cesta do poradny o chodítku, a v tom úmorném vedru, naprosto vyčerpala. Má astma a často nemůže popadnout dech a ty bolavé nohy! Po naší obligátní otázce, s čím přichází, otevírá peněženku a vyndavá z ní dvacetikorunu. „Tohle je všechno, co mi zbylo,“ a rozpláče se.

Paní Boženka je a vždycky byla velmi důvěřivá žena. V minulosti, aby finančně pomohla své dceři, uvěřila podvodníkovi, který si jejím jménem sjednal půjčku. Byl sice později podle zákona potrestán, ale protože se Boženka nikdy soudně nebránila, dluh na její jméno zůstal a během let narostl do vysoké částky. Paní Boženka peníze, z nichž nikdy nepoužila ani korunu, dlouhodobě splácela.

Teď už ale nemůže. Exekutor jí obestavil účet, kam jí chodí důchod. V bance jí řekli, že si nemůže vybírat. Nemá co jíst, nemůže zaplatit pronajímateli nájem a nemá jak doplatit léky na cukrovku, které nutně potřebuje. Rodina jí nedokáže pomoci, z jejích čtyř dětí ji navštěvuje jen dcera, která se sama stará o dítě a nemá peníze nazbyt.

Bylo nám jasné, že situace je velmi naléhavá, a že klientka ji nedokáže vlastními silami, alespoň pro tento okamžik, zvládnout. Ještě tentýž den se nám podařilo klientku podpořit a zažádat v bance o vyplacení trojnásobku životního minima z jejího bankovního účtu. Klientka mohla uhradit dlužné nájemné i obstarat léky. V daný okamžik velmi pomohla i potravinová pomoc.

Tato situace, která klientku přivedla, byla ale, jak jsme postupně zjišťovali, jen špičkou ledovce jejího nelehkého života. Od našeho prvního setkání s paní Boženkou uplynuly již téměř dva roky intenzivní spolupráce. Naše podpora se postupně od řešení dluhové problematiky posunula k dalším oblastem života klientky. Bylo to hlavně vedení klientky k převzetí odpovědnosti za její zdraví, podpora při komunikaci s lékaři i při obstarávání kompenzačních pomůcek. Klientce jsme pomohli zorientovat se v systému sociálních dávek i při podání konkrétních žádostí. Odkázali jsme klientku dále do služeb právních, služeb Charitní pečovatelské služby i služeb odborné psychoterapie. V neposlední řadě také klientku podporujeme v oblasti hledání možností odpovídajícího bydlení.

V rámci naší spolupráce bylo stanoveno mnoho cílů a učiněno mnoho kroků k jejich splnění. Dost jsme toho zvládli vlastními silami, a kam naše kompetence nesahaly, odkázali jsme klientku k jiným pomáhajícím subjektům. K naší radosti se hodně podařilo a hodně v životě klientky vylepšilo.

V Občanské poradně je často náš přístup individuální. V danou chvíli potřebujeme navázat dobrý vztah s klientem, aby se nám svěřil s problémy a situací, ve které se ocitl. Zejména u starších lidí je vzájemná důvěra velmi důležitá. A jaká větší satisfakce může být, než poskytnout pomoc tam, kde je potřeba. 

Zdroj: webové stránky Oblastní charity Kutná Hora, Lenka Holcová)

 

Zavřít menu