Tradiční předvánoční dvojička zápasů s družstvem BC Kolín znamenala pro Sokol Kutná Hora plný bodový zisk. Houževnatý soupeř, tvrdý v obraně a s individuálně velice šikovnými hráči, byl velice nepříjemným soupeřem a to především v sobotním zápase na domácí palubovce.

.
Sokolové však podali taktický výkon a přece jen variabilnější útok s podporou Kocourka a Vokála pod košem, znamenal výhru. Zápas rozhodl úspěšnou střelou za 3 body Kocourek dvě vteřiny před koncem. Odveta doma již byla trochu jednodušší, kdy v poločase vedl Sokol 51 : 28. Lehká ztráta koncentrace v druhé polovině zápasu znamenal porážku ve 3 i 4 čtvrtině. Přesto domácí hráči dotáhli zápas do pohodlného vítězství. V neděli navíc chyběl Říhovský, Růžička a Vavák. Zápas s přehledem a velkou přesností (i přísností) řídili pánové Milata a Veselý. Obě prestižní derby tak po delší době ovládl Sokol Kutná Hora a vánoční přestávku přečká na druhém místě tabulky krajského přeboru I. třídy s pouhými dvěma porážkami z 11 zápasů.

BC Kolín : Sokol Kutná Hora 71 : 73 (24:20, 38:31, 56: 58)

Body Sokolů:  Kocourek 18(2), Gottfried 15(2), Málek 11, Haviar 9(3), Vokál 8, Říhovský 5, Růžička 3, Prušinovský a Vavák po 2

TH: 19/9 – 14/8, trojky: 8/7, fauly: 19/21,

.
Sokol Kutná Hora : BC Kolín 86 : 73 (28:15, 51:28, 71:49)

Body Sokolů: Kocourek 22(1), Gottfried 18(2), Prušinovský 15, Haviar 12(2), Vokál 10, Málek 9(1)

TH: 24/16 – 13/8, trojky: 6/4, fauly: 24/18
.

Ohlédnutí za první polovinou soutěže basketbalistů Sokola Kutná Hora sezony 2015/2016
Do letošní sezony nastoupili basketbalisté Sokola Kutná Hora posíleni o tři bývalé hráče z Kolína – Vokála, Růžičku a Dlouhého. Dále  do družstva přišli Petr Pešout a dorostenec Jaroslav Lacina, kteří jsou samozřejmě  příslibem především do budoucna. Spolu se  Standou Levým a Davidem Kratochvílem, by v příštích letech měli tvořit základ týmu. Bohužel příliv dalších mladších hráčů je velice složitý. Hoši při přechodu z dorostu do mužů odcházejí na školy mimo Kutnou Horu a většinou mají problém i s přechodem do mužské kategorie. Z toho pak plyne to, že nechodí na tréninky, klesá výkonost a v konečném důsledku i ukončení kariéry.  Jinak se soupiska mužstva proti loňskému roku příliš nezměnila.
Bohužel se kutnohorští museli obejít bez zraněného Ondřeje Říhovského, který odehrál pouze dvě utkání, částečně Michala Vaváka rovněž na začátku sezony postiženého zraněním a ze studijních důvodů nehrajícího Davida Kratochvíla. Také Jula Aufrecht byl pronásledován zraněními. V závěru podzimní části se zranil Radek Dlouhý.
Samotnou podzimní část sezony musíme hodnotit velice kladně. Z jedenácti zápasů vyhráli Sokolové devět a pouze dva prohráli. V nepovedeném utkání v Mladé Boleslavi a těsně v posledních vteřinách v zápase s družstvem Brandýsa. Doma Sokol na podzim neprohrál a dokázal vozit body z palubovek soupeřů. Konečně po několika letech nastupuje Sokol minimálně s dvěma výbornými pivoty, někdy i se třemi. Na střední rozehře se střídá Málek s Prušinovským, který však nastupuje i na křídle. Skvěle se rozehrál Gottfried a Haviar, kteří dokážou z křídel proměňovat trojkové pokusy. Trochu mrzí, že se zatím nedaří více začlenit mladé hráče do zápasů, ale to mají v rukách i oni samotní. To, že se podařilo zařadit posily do týmu je velice pozitivní a i to je rozhodně jeden z důvodů solidních výkonů. Přes dobrý podzimní výsledek, najdeme i zápory, když se při zápasech stále dopouštíme zbytečných chyb a to nás v průběhu zápasu stojí mnoho sil. Málo využíváme základních dovedností jako jsou clony, akce hoď a běž a pod. I když se dá konstatovat, že se přeci jen o trochu zlepšila tréninková morálka, není to stále úplně ideální, především pro nácvik a zažití útočných akcí. Je však pravdou, že hráči pracují mimo Kutnou Horu – především v Praze. Na závěr hodnocení  musím poděkovat celému mužstvu za přístup k samotným utkáním i za snahu a nasazení ve hře.

Petr Kratochvíl

.
Program basketbalistů Sokola Kutná Hora v jarní sezóně

9.1.2016  venku Kladno, 10.1.2016 venku Mělník, 23.1.2016 doma Králův Dvůr, 24.1.2016 doma Beroun B, 6.2.2016 venku Benešov, 7.2.2016  venku Pečky, 20.2.2016 doma Brandýs, 21.2.2016 doma Mladá Boleslav, 5.3.2016 venku Nymburk

Na rozhraní února a března by se mužstvo Sokola Kutná Hora mělo zúčastnit tradičního turnaje v partnerském městě v Tarnowskych Górach. Tento turnaj absolvují  kutnohorští nejen jako reprezentaci města v Polsku, ale i jako přípravu na vyřazovací část soutěže. Příležitost dostávají hráči, kteří se v sezoně tolik na palubovku nedostanou a právě pro ně je to velice dobrá zkušenost. V březnu pak začíná vyřazovací část soutěže krajského přeboru play off o postup do druhé ligy.
.

Zavřít menu