XXXX. ročník Memoriálu Františka Nocara na kutnohorské kuželně
Daniel Brejcha. Foto: TJ Sparta Kutná Hora

Na kutnohorské kuželně se v týdnu od 27. do 31. května 2024 odehrál již 40. ročník Memoriálu Františka Nocara, jednoho ze zakladatelů kuželkářského oddílu TJ Sparta Kutná Hora. Soutěž se hraje v disciplíně 120 hodů sdružených přes čtyři dráhy, kategorie muži, ženy, dorost a neregistrovaní.

Turnaj je svým pojetím dlouhodobý, je nutné organizační zapojení všech členů oddílu po celou dobu konání turnaje. Nejlepší hráči v jednotlivých kategoriích získávají finanční odměnu, pro mladé hráče se jedná o obrovskou motivaci a v neposlední řadě k turnaji patří i propagace a rozvoj kuželkářského sportu v Kutné Hoře.

Tento turnaj je díky pravidelným informacím na našich webových stránkách i stránkách ČKA velmi známou a vyhledávanou soutěží. Kuželna v Kutné Hoře má velmi dobrou úroveň a sportovní akce zde pořádané jsou Českou kuželkářskou asociací hodnoceny na vysoké sportovní a organizační úrovni.

Na dobře připravené kutnohorské kuželně, o kterou se po celou dobu trvání turnaje pečlivě staral náš správce František Tesař, se nám 76 soutěžících odvděčilo skvělými výkony. Na šestistovku se letos podařilo dosáhnout hned čtyřem hráčům. Přijel, zahrál, zvítězil – tak by se dal charakterizovat výkon prvoligového hráče Aleše Košnara z KK Sadská. Svým výkonem 629 poražených kuželek nasadil laťku hodně vysoko, kterou už pak nikdo nepřekonal. Velice blízko k tomu měl Miroslav Šnejdar, který kutnohorskou kuželnu dobře zná z ligových utkání v dresu KK Kolín, bohužel i přes absolutně bezchybnou hru (ani jeden újezd) zůstal o pouhé dvě kuželky nižším náhozem na druhém místě. O třetí místo bojovali domácí hráči, kteří si v letošní sezoně vybojovali postup do III. kuželkářské ligy. Třetí místo nakonec vybojoval Dušan Hrčkulák výkonem 603 kuželek a na Leoše Vobořila zbyla bramborová medaile za výkon rovných 600 kuželek. Na pátém místě výkonem 591 kuželek se umístil další Kutnohorák Adam Janda.

V dorostenecké kategorii dominoval domácí Daniel Brejcha, když porazil 582 kuželek, což v celkovém pořadí znamenalo krásné 6.místo.

V ženské kategorii zvítězila Irini Sedláčková z SK Žižkov Praha, když porazila 559 kuželek, v celkové klasifikaci to znamená 16.místo. Druhé místo obsadila její oddílová spoluhráčka Anna Sailerová výkonem 543 kuželek a třetí místo si vybojovala Emílie Somolíková z KK Konstruktiva Praha za 533 kuželek.

Tradičně se turnaje zúčastňuje velký počet neregistrovaných kuželkářů, což nás velice těší. Prvenství v této kategorii vybojoval tentokráte Roman Jizba výkonem 558 poražených kuželek ze Sokola Velenice před svým oddílovým kolegou Robertem Sládkem, který zůstal pozadu jen o pouhé tři kuželky. A o dalších pět kuželek méně porazil František Jakoubek z Pelhřimova. Nejlepší ženou mezi neregistrovanými byla Milada Szabóová z týmu DiVy za výkon 521 kuželek, druhé místo obsadila její oddílová kolegyně Jarmila Březinová.

Novinkou letošního turnaje byla vložená soutěž našich nejmladších žáků v disciplíně 60 hodů do plných. Naši mladí kuželkáři se tak mohli seznámit s atmosférou velkých turnajů. Výkony a umístění v této disciplíně nejsou to hlavní, přesto bych zde vyzvedl parádní výkon Jaromíra Sojky, který skvělým výkonem 333 kuželek tak završil svou úspěšnou letošní sezonu.

Informace z dění na kuželně jsou zveřejňovány na našich webových stránkách www.kuzelkykh.webnode.cz, kde najdete i podrobné výsledky letošního turnaje, fotografie z akcí kuželkářského oddílu TJ Sparta Kutná hora jsou k nahlédnutí na https://www.zonerama.com/kuzelkykh/39131

Děkujeme všem zúčastněným hráčům za předvedené výkony, členům pořadatelského oddílu za přípravu kuželny na tuto soutěž a za bezchybnou organizaci, rozhodčím za perfektní řízení a těšíme se na další sportovní akce na naší kuželně.

Jiří Halfar, předseda oddílu kuželek TJ Sparta Kutná Hora

Zavřít menu