Akce Svět čte příběh kutnohorských Židů se uskuteční 19. května od 18 hodin online
Dr. Dagmar Lieblová a Marek Lauermann na snímku z roku 2016 při akci v kutnohorské knihovně u příležitosti připomínky 74. výročí deportace kutnohorských Židů do Terezína. pra

Nadační fond dr. Dagmar Lieblové zve na třetí ročník akce Svět čte příběh kutnohorských Židů, která se koná u příležitosti připomínky nedožitých 92. narozenin dr. Dagmar Lieblové 19. května 2021. Letos již podruhé online od 18 hodin. Vlastním obsahem akce je čtení ukázek z knih, které mají vazbu na kutnohorskou židovskou komunitu, ze které Dagmar Lieblová pocházela a k jejímuž odkazu se vždy hrdě hlásila.

„Rádi bychom letošní třetí ročník akce Svět čte příběh kutnohorských Židů, konaný v den výročí nedožitých 92. narozenin dr. Dagmar Lieblové věnovali kromě Dagmar Lieblové také dalším osobnostem, které pocházely z kutnohorské židovské komunity, mezi jinými pak fotografovi Otovi Reinerovi a architektovi a scénografovi Františku Zelenkovi,” říká Marek Lauermann, ředitel Nadačního fondu Dagmar Lieblové.

Nad akcí převzal záštitu Izraelský velvyslanec Daniel Meron a přečte úryvek z knihy Oty Reinera – Citový průvodce po Kutné Hoře, ve kterém na Otu Reinera, jako nadaného fotografa, vzpomíná Ilja Bojanovský. Dále se akce zúčastní Christoph Israng, velvyslanec SRN a přečte vzpomínku dr. Lieblové na terezínské nastudování dětské opery Brundibár, na němž se podílel kutnohorský rodák architekt František Zelenka.

Dále se na akci registrovalo téměř 20 účastníků. Každý z nich přečte v rámci 1 – 2 minutového vystoupení vybranou pasáž z knihy. Tím se vytvoří síť lidí, kteří si společně připomenou jak osobnost dr. Lieblové a její odkaz, tak i další významné osobnosti kutnohorské židovské komunity.

Akci bude možné sledovat i na facebooku nadačního fondu.

Akce se koná v rámci projektu Připomínka židovské kultury na Kutnohorsku díky podpoře Města Kutná Hora, Města Čáslav a Nadačního fondu obětem holocaustu.

Více na www.nfdl.cz

 

Zavřít menu