Architekt Ondřej Kubík představuje budoucí podobu spodní části parku pod Vlašským dvorem (1. díl)

Park pod Vlašským dvorem dozná výrazných změn. Architekt Ondřej Kubík připravil pro Kutnohorské listy několikadílný seriál, ve kterém přestaví budoucí podobu spodní části parku tak, jak ji navrhl.

BREÜEROVY SADY Spodní rovinatá část parku je v návrhu rozdělena na tři samostatné části s vlastním charakterem, které jsou komunikačně propojené do jednoho celku. První částí je volná travnatá plocha, která bude sloužit pro relaxaci a konání různých akcí. Druhá, centrální část, je tvořena velkorysou dlážděnou kruhovou plochou, ve které je z oblých kamenů vyskládán znak města. Tato plocha je s městem opticky propojená z vyhlídky od sv. Jakuba. „Snažili jsme se tak do parku snést městský útvar s charakterem náměstí,“ uvedl architekt Ondřej Kubík a pokračoval: „Třetí částí  je parková úprava s dětskými atrakcemi. Jedná se o zahradu města. Základem je volná travnatá plocha vymezená obří šlápotou. Dětské hrací prvky a atrakce přírodního charakteru budou umístěny podél obvodu tohoto otisku.“ Park je v této části přístupný rozšířeným vstupem s kamenným schodištěm a přidanou rampou pro usnadnění vjezdu kočárků a vozíčkářů. Touto úpravou se park stane plnohodnotně průchozí.

Jak doplnil Ondřej Kubík, pro snazší orientaci a jako pozvánka do parku bude na kamenném zdivu umístěn nápis (Breüerovy sady) provedený v kovu. „Jsem moc ráda, že se účastním proměny této významné části našeho města a věřím, že se Breüerovy sady stanou vyhledávaným a hojně navštěvovaným místem,“ dodala Silvia Doušová (STAN a Šance KH), místostarostka Kutné Hory.

red

Zavřít menu