Brány kutnohorské plovárny by se měly otevřít v sobotu 8. června
Před napuštěním bazénu byla nezbytná změna zakrytí dilatační spáry na dně bazénu. Na snímku Zdeněk Hadrovský

Brány kutnohorské plovárny by se měly otevřít v sobotu 8. června. Záležet bude na přízni počasí a na výsledcích rozborů vzorků vody, které mají být k dispozici do pátku 7. června. Ceník pro začátek sezony prozatím zůstává v platnosti jako v loňském roce. Rada města požadavek TJ Sparta Kutná Hora o navýšení ceny vstupného prozatím odložila z důvodu potřeby dodání dalších podkladů. Krytý plavecký bazén zůstane podle slov Zdeňka Hadrovského, vedoucího plaveckého bazénu TJ Sparta Kutná Hora, v provozu do konce června. 

Před zahájením letošní sezony byla nutná oprava – změna zakrytí dilatační spáry na dně bazénu, což si vyžádalo náklady kolem 240 tisíc korun. S problémy se venkovní plovárna potýká vlastně už od počátků provozu. „Obsluha bazénu registrovala úniky vody, které se postupně zvyšovaly. V roce 2015 dosahovaly až 30 kubíků denně. Do roku 2016 se postupně opravilo přes 30 poruch vzniklých na netěsnostech cirkulačních potrubí okolo stěn bazénu. Úniky se po opravách snížily na 8 kubíků za den,“ řekl Ota Morawski z odboru správy majetku Městského úřadu Kutná Hora.

Po vypuštění bazénu georadar odhalil, že pokračující úniky vody jsou způsobeny netěsnou dilatační spárou dna bazénu. Docházelo tím k odplavování materiálu pod betonovou deskou a  následnému uvolňování cirkulačních potrubí. Vytvořily se kaverny, dutiny. Firma HC – Bauchemia s.r.o. vypracovala odborný návrh postupu oprav, který spočíval v nové technologii utěsnění dilatační spáry a vyplnění vzniklých dutin pod dnem bazénu. „Práce byly provedeny v prosinci roku 2016 a od té doby už k úniku vody nedochází,“ konstatoval Ota Morawski.

V průběhu loňské sezony  ale došlo k uvolnění části krycích plechů a obkladové dlažby na opravené dilatační spáře. Příčinou byl průsak  kolem šroubů, kterými byl připevněn nerezový plech zakrývající dilatační spáru. Voda se dostala k speciální těsnící hmotě spáry, ta zvětšila svůj objem v horní části spáry a krycí plech s dlažbou uvolnila. Pro sezonu 2019 proto bylo nutné změnit původní zakrytí spáry s krycími plechy  jinou technologií, kterou navrhla odborná firma Korlen s.r.o. Tato změna technologie zakrytí spáry nijak neovlivňuje těsnost opravené dilatační spáry v roce 2016. Jak se nová technologie osvědčí, ukáže letošní sezona.

Napouštění bazénů kutnohorské plovárny trvalo tři dny.

Krytý plavecký bazén zůstane v provozu do konce června. Stejně jako v loňském roce bude i letos jeho odstávka využita k pravidelné údržbě. Vloni například došlo k výměně radiátorů v obou halách plaveckého bazénu, výměně dveří v šatnách.

pra

Zavřít menu