Centrum paliativní péče při léčebně dlouhodobě nemocných kutnohorské nemocnice zahájilo zkušební provoz

Proměna bývalého dětského pavilonu kutnohorské nemocnice v stanici paliativní péče při Léčebně dlouhodobě nemocných byla dokončena. Je středa 13. února ráno a staniční sestra Jana Ploháková spolu s dalšími pracovníky nemocnice dokončuje poslední nezbytné přípravy. Během dopoledne byly do nově zrekonstruovaných prostor přestěhováni z LDN první čtyři pacienti. „Zahajujeme zkušební provoz. Postupně se stavy budou navyšovat. Kapacita zařízení je patnáct lůžek,“ řekla Jana Ploháková s tím, že personálně je stanice zabezpečena zatím převážně sestrami z LDN. Nemocnice chce přijmout další sestry se zájmem o tento druh specifické a potřebné práce.

Stanice paliativní péče má devět pokojů jedno až dvoulůžkových, aby pacienti, které nedokáže medicína vyléčit a mají před sebou krátký horizont dožití, byli v důstojném prostředí. Poskytována jim bude odborná sesterská a lékařská pomoc specializovaná na jejich akutní potřeby, počítá se i s duchovní péčí. Do současné doby byli tito pacienti umístěni v léčebně dlouhodobě nemocných, ale také na akutních lůžkách.

„Některé pokoje mají samostatné sociální zázemí, jiné jsou jím propojeny. Jejich součástí je i kuchyňka. Na pokoji s pacientem bude moci pobývat i rodinný příslušník,“ popsala Lenka Svobodová, vedoucí technického oddělení kutnohorské nemocnice a dodala, že díky dotaci Města Kutné Hory ve výši jednoho milionu korun byla pořízena elektrická polohovací lůžka s matracemi, včetně stolků, myčka podložních mís, injekční dávkovače kardiologická křesla a WC židle. Přestavba bývalého dětského pavilonu na stanici paliativní péče byla podpořena dotací Středočeského kraje ve výši 3,6 milionů korun. Slavnostní otevření stanice za účasti představitelů nemocnice, kraje, města a dalších zainteresovaných se uskuteční 22. února. –pra-

 

Zavřít menu