Cenu uděluje Ústav pro studium totalitních režimů každý rok, letos je to už po sedmé. Její držitelé mají rozdílné osudy, všechny však spojuje to, že sehráli význačnou roli v boji za obnovu svobody a demokracie Československé republiky v letech nesvobody (1938–1945) či komunistické totalitní moci.

.
Letos Cenu obdrželo čtrnáct osobností, z toho polovina in memoriam. Slavnostní večer se díky podpoře Středočeského kraje odehrál v reprezentativních prostorách refektáře bývalé Jezuitské koleje v Kutné Hoře, dnes sídle Galerie Středočeského kraje – GASK. Ceny předali Ondrej Krajňák, předseda správní rady Ústavu pamäti národa, který je slovenským protějškem ÚSTR, předsedkyně Rady ÚSTR Emilie Benešová a ředitel ÚSTR Zdeněk Hazdra. Součástí slavnostního aktu byl, stejně jako v loňském roce, koncert legendární skupiny Spirituál kvintet, která v této sezoně slaví své pětapadesátiny a hodnoty, které po celou dobu své existence drží, se k boji za svobodu a demokracii úzce váží.
K oceněným letos přibyla například Zdena Mašínová, sestra bratří Josefa a Ctirada Mašínových, vězni gulagu Vladimír Levora a Karel Egger, chartista Tomáš Petřivý či literární historička Marie Rút Křížková nebo kardinál Joachim Meisner, který v době komunismu v Berlíně tajně světil české kněze. Cenu obdržel i autor bojového umění krav maga Imrich Lichtenfeld, který během války zachránil život několika lidem. Mezi dalšími oceněnými byl i bývalý český politik a odbojář Viktor Boháč, jenž zachránil jiného člověka před transportem do gulagu, ale sám neunikl věznění.
Cenu pojmenovanou po bývalém disidentovi a politickém vězni Václavu Bendovi udělil letos Ústav pro studium totalitních režimů již posedmé.

(ÚSTR, jok)

Nebyly nalezeny žádné obrázky

.
Ceny Václava Bendy v roce 2015 obdrželi

Viktor Boháč (in memoriam)
Karel Egger (in memoriam)
Bohumil Harmonický
Marie Růt Křížková
Vladimír Levora (in memoriam)
Imrich Lichtenfeld (in memoriam)
Zdena Mašínová (in memoriam)
Joachim kardinál Meissner
Eva Mosnáková
Augustin Navrátil (in memoriam)
Oleg Pastier
Tomáš Petřivý
Mons. Karel Skalický
Bohumil Valtr (in memoriam)

.

Zavřít menu