Den architektury bude v sobotu 3. října i oslavou 100. výročí kutnohorského kina Modrý kříž

Jubilejní 10. ročník festivalu architektury, který se v Kutné Hoře uskuteční v sobotu 3. října, představí dvě významné stavby místní architektury. Účastníci setkání se spolu s kutnohorským památkářem Alešem Pospíšilem budou moci přenést o více než sto let zpátky a navštívit běžně nepřístupnou secesní vilu, která vévodí zahradě ve Štefánikově ulici, a také kino Modrý kříž. „Tato ikonická stavba kutnohorského kubismu si letos připomíná 100 let od svého vzniku,“ uvedl kunsthistorik Aleš Pospíšil.

Den architektury bude zahájen ve 14 hodin na zahradě vily č. p. 188 ve Štefánikově ulici v Hloušce (vstup z Rudní ulice) a po úvodním výkladu se naskytne jedinečná možnost nahlédnout do této unikátní památky. „Vila si do současné doby dochovala řadu autentických prvků, například uměleckořemeslné detaily schodiště, štukovou fasádu s typickými secesními motivy nebo arkýř s vitrážemi,“ konstatoval Aleš Pospíšil s tím, že v současné době prochází vila adaptací na stacionář.

V 16 hodin bude zahájena prohlídka nedalekého kina Modrý kříž. Zajímavostí je, že majitelé secesní vily ve Štefánikově ulici a kina Modrý kříž byli bratři. Kulaté výročí kina připomene projekce čtyř dokumentárních filmů o Kutné Hoře, které se podařilo pro tuto příležitost zdigitalizovat Národním filmovým archivem. „Jsou to dobové dokumenty z období první republiky, které dosud nebyly zveřejněny,“ uvedl Aleš Pospíšil. Cílem Dne architektury je zpřístupňovat běžně nepřístupné stavby a připomínat významná výročí. Více informací o festivalu na webových stránkách www.denarchitektury.cz a webu Kutnohorských listů.

Monika Pravdová

Zavřít menu