Děti na strom před školou pověsily 3 741 kraslic, zapsali se tím do České knihy rekordů!

Děti ze Základní školy Žižkov se ve čtvrtek 21. března dopoledne oficiálně zapsaly do České knihy rekordů. Na listnatý strom před školou totiž během rána pověsily celkem 3 741 kraslic.

O jedinečnost svědčí návštěva komisaře z agentury Dobrý den z Pelhřimova, která Českou knihu rekordů zastřešuje a spravuje. „Na Magnolii před školou Žižkov a Chrámem svaté Barbory od dnešního dne visí na 3 741 červených kraslic. Škola přišla s nápadem, že při vítání jara, dnes prvního jarního dne, ozdobí strom vejci, které už od počátku února nosily děti do školy. A opravdu nosily, jedna žačka dokonce přinesla na tři stovky vyfouknutých vajíček,” povídal Miroslav Marek z agentury Dobrý den.

Samotné věšení vajec na strom trvalo více než půl hodiny. S instalací pomyslných řetězů vždy po deseti kusech pomáhali žáci devátých ročníků. „Už jsme několik podobných pokusů zaznamenali, ale prvenství je po dnešním dni jednoznačně v Kutné Hoře,” dodal Marek.

Konečný počet zavěšených vajec překvapil i Irenu Skalákovou, zástupkyni ředitelky školy pro druhý stupeň: „Původně jsme předpokládali, že se nám podaří nasbírat okolo jednoho tisíce vajíček, nakonec jich bylo přes tři a půl tisíce. Máme z toho velkou a upřímnou radost,” dodala. „Nápad vzešel od vedoucí družinářky Stanislavy Holovčákové, která se na tom velkou mírou až do konce podílela,” dodala Irena Skaláková.

Netradičně ozdobený strom bude před školou k vidění až do pondělí. Poté se vajíčka sundají a poputují na pomyslné „zpracování” – před Velikonocemi totiž škola pořádá velký jarmark, na kterém finální ozdobená vajíčka prodají.

Jakub Skyva

Zavřít menu