Děti ze Střediska Na Sioně se na příměstském táboře naučily spoustu věcí

Letní příměstský tábor pro klienty služby SASRD Střediska Na Sioně se konal poslední týden v červenci. Prázdninový tým tvořilo celkem třináct dětí, čtyři zaměstnanci střediska, pět asistentů a tři dobrovolníci. Jako obvykle byl program velmi bohatý a týden si užili všichni bez rozdílu věku. A co se dětem líbilo nejvíce? Dětem se nejčastěji líbila návštěva kolínského aquaparku, kde se mohly v tropickém dni dosyta vyřádit v osvěžující vodě a užít si všechny vodní atrakce. Starší děti oceňovaly minigolf v Hradci Králové. Jedna z účastnic se svěřila: „Nejvíc se mi líbilo plavání a sklárna, kde jsme si sami mohli vyrobit mozaiku.“ Na vysvětlenou je potřeba napsat, že se jednalo o sklárnu František v Sázavě, kde byly děti letos poprvé. Další účastník si nejvíce pochvaloval, že si mohl popovídat o tom, co ho trápí.

Asistenti a dobrovolníci si více všímali aktivit, které prolínaly celým týdnem. Asistentce Adélce se líbilo vytváření zážitkových deníků: „Jako super nápad hodnotím tvoření deníků. Každý měl možnost být kreativní a odnést si krásnou vzpomínku,“ a dodává, že ji bavily i kvízy, protože při jejich tvoření si mohli nacvičit spolupráci v malých týmech. Dobrovolnice Mirka zase pozitivně hodnotí pravidelnou práci s kartami emocí: „Karty pomohly dětem vyjádřit, co cítí, a zpracovat dojmy z různých situací, které během dne prožily.“ Účastníci ocenili možnost individuální konzultace s kvalifikovanou terapeutkou Irenou Řezníčkovou.

Eva Saláková, vedoucí služby SASRD, hodnotí přínos prázdninového týdne velmi kladně. Děti se podle ní naučily během tábora spolupracovat v týmech. Starší děti se staraly o mladší, což pro ně byl mnohdy velký trénink trpělivosti, ale všichni v této disciplíně obstáli. Účastníci zažili na vlastní kůži reálné situace např. na vlakovém nádraží, kde museli najít správný vlak nebo čekat na nástupišti, protože měl zpoždění. Výzvou pro některé byl i výběr a konzumace jídla v neznámém prostředí. Eva Saláková říká: „Naši klienti byli vystaveni reálným situacím pod bezpečným vedením dospělých, kterým důvěřují, a proto vše dobře zvládli,“ a shrnuje: „Děti během tábora rozvíjely svoje pohybové i sociální dovednosti, které pro ně  budou v budoucnu velmi důležité. To bylo možné díky grantu od města Kutná Hora, za což tímto velmi děkujeme.“ 

tz, red

Zavřít menu