Disputace se starostou Lukášem Seifertem o Kutné Hoře

Disputaci s Lukášem Seifertem, starostou Kutné Hory, na téma KUTNÁ HORA SOUČASNÁ A BUDOUCÍ pořádal Klub rodáku a přátel Kutné Hory 23. března 2023 v konferenčním sále Dačického domu v Kutné Hoře. Pro velký zájem veřejnosti museli organizátoři přidat další židle. Sál byl zaplněn do posledního místa, v hledišti usedli i někteří zastupitelé.

Předseda Klubu rodáků a přátel Kutné Hory Vlasta Navrátil přivítal účastníky a ocenil velký zájem veřejnosti. Připomněl, že je již tradicí Klubu rodáků pozvat k Disputacím nově zvoleného starostu. Téma je vždy stejné, a to plány nového vedení radnice na čtyřleté volební období. Starostu města poté vyzval, aby řekl pár slov o sobě.

Lukáš Seifert se narodil v Kutné Hoře. Navštěvoval ZŠ Žižkov, absolvoval Církevní gymnázium sv. Voršily. Po střední škole studoval v Brně politologii. Od roku 2012 pracoval 10 let na ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy na různých pozicích v rámci útvaru, který měl na starost strategii a analytiku. Připomenul nejen studia, ale i svou rodinu, která má ke Kutné Hoře silné vazby a žije tu řadu let. „Většina z vás jste znala mého dědu Bohuslava Procházku a babičku Olgu Procházkovou,“ podotkl starosta a dodal, že i ostatní členové jeho rodiny mají úzký vztah ke Kutné Hoře.

Za výhodu pro funkci starosty považuje zkušenosti, které načerpal ze svého předchozího zaměstnání na ministerstvu školství, a za zásadní pro to, aby všechno fungovalo tak jak má, považuje kvalitní a motivovaný úřednický aparát.

Konstatoval, že Kutná Hora je město, které prošlo za posledních 30 let ohromným vývojem. „Není to práce jednoho člověka, ani jedné radnice. Je to práce řady lidí, která musí navazovat. Někdo přijde s myšlenkou a práci začne, někdo jiný ji dokončuje a velmi často někdo úplně jiný stříhá pásku,“ konstatoval starosta s tím, že současné vedení města vycházelo z toho, že je potřeba zmapovat situaci, v jaké fázi nápady a projekty jsou. „Není podstatné přicházet s něčím úplně novým, protože tady byla celá řada skvělých zastupitelů, radních, starostů, kteří měli různé nápady, připravovali různé projekty. Za mě je důležitější podívat se na to, co už je nějakým způsobem připraveno, a hledat cesty k tomu, jak tu věc realizovat,“ konstatoval starosta s tím, že si nechal předložit všechny projekty a věci, které byly připravené a nedošlo k jejich realizaci. „Snažím se dívat na to, co dává smysl a co by pro město bylo přínosem a mohlo fungovat do budoucna,“ podotkl a dodal, že je potřeba dávat věci, které nefungují, do pořádku. Za podstatné považuje nedělat věci hezké jen navenek, ale zaměřit se na to, aby byly funkční a dobré i zevnitř. Jako příklad uvedl budovy některých základních škol, které zatímco mají nové fasády, do interiéru se příliš neinvestovalo a někde je stav až havarijní.

Řeč byla i o nezbytných investicích do plaveckého bazénu, ale i o dalších investicích, například do opravy kanalizace v nedávno nově dokončených Pacákových sadech, která již dosloužila a je v havarijním stavu. Pozastavil se také nad nevyhovujícím navigačním systémem městského úřadu v Radnické ulici, kde se občané těžce orientují. „Pokud se někde například řeší oblast rodičovských příspěvků, tak musí jít o místo dobře přístupné s kočárem. Omezená dostupnost nebo nevyhovující služba je to příklad toho, že se často úplně nepřemýšlí nad tím, jestli to dává smysl a slouží tomu, pro koho je určena. To jsou spíš takové ty menší věci, které za mě hrají velkou roli. I když nejsou moc viditelné,“ podotkl starosta.

V průběhu večera zazněly i informace k rozpočtu a jeho využití, mandatorních výdajích, nezbytných splátkách úvěru, současné situaci s energiemi atd.

„Pro Kutnou Horu je současná situace s energiemi poměrně těžká, protože máme celou řadu starých budov, které mají velkou spotřebu, a tím pádem to znamená zvýšené výdaje města. Do budoucna bude potřeba se zaměřit více na možné úspory, které nemusí znamenat velké investice. Stejně tak jsem přesvědčený o tom, že je potřeba narovnat některé vztahy s našimi partnery. Mezi ně patří i Středočeský kraj. Máme tu například krásnou budovu Hrádku, Kamenný dům. Jsou to budovy, které město z jeho rozpočtu opravuje. Investovalo do těchto budov spoustu milionů. Nájem za budovu je však 50 korun ročně.“

Starosta Seifert ocenil práci architekta města Janoše, kterého má město v plánu více zapojit jak do debat s podnikateli, kteří tu plánují realizovat své záměry, tak i do přípravy vlastních investičních akcí. „Mám radost, že ho práce baví. Když práce někoho baví, tak ji dělá dobře.“ řekl starosta.

Dalším tématem byl přínos z turismu, oživení centra města. I v této oblasti město plánuje určité kroky, které by mohly pomoci. Jedná se o regulaci pohybu osob skrze omezení turistických autobusů, podobně jako tomu je v Českém Krumlově. Autobusy by měly vyčleněné místo, kde mohou vyložit návštěvníky, například u chrámu sv. Barbory, a nástupní místa by byla buď na autobusovém nádraží nebo u Klimešky. Tak by se v sezoně podle slov starosty měl zvýšit počet osob, které projdou centrem města a budou potenciálními zákazníky místním podnikatelům. „Neříkám, že je to všespásné, ale je to cesta. Ze stejného důvodu jsme spolu se Správou železnic, ČD a IDSK oživili starou myšlenku, která se táhne od 90. let, a to je dopravní terminál u vlakového nádraží Kutná Hora město,“

Vlasta Navrátil vyzval ke slovu doktora Ivo Šance, který byl v minulosti na postu starosty města několik volebních období. Ivo Šanc ocenil přístup Lukáše Seiferta. „Líbilo se mi vystoupení Lukáše Seiferta. Žádné chiméry, žádné mega projekty, žádné velké vyhrnování rukávů, ale oběma nohama na zemi,“ konstatoval s tím, že považuje za lepší dávat do pořádku a zlepšovat věci, které nefungují, než vyvářet nějaké megaprojekty. Podotkl také, že o spoustě věcí by se dalo polemizovat, a to třeba o tom, jaká je úloha města v tom, zda jsou v centru otevřené obchody.  „To, že ve městě nefungují obchody tak, jak to bývávalo, to je obecný trend. Lidem se to samozřejmě nelíbí, mně se taky nelíbí, když jsou ve městě prázdné špinavé výlohy. Lidé ale daleko víc křičeli v 90. letech, že nemáme obchodní dům. To bylo dnes a denně,“ řekl Ivo Šanc a dodal: „Samozřejmě, že město má zájem na tom, aby podnikatelé fungovali, ale to, co pro ně město může udělat, je, aby město bylo v pořádku, aby bylo čisté, aby měli vydlážděné ulice. Přeji Lukášovi Seifertovi, aby měl hodně sil, aby byl stále nohama na zemi a aby si vybral dobré spolupracovníky, aby mu to klapalo. Myslím, že jste viděli, že je správná osoba na svém místě, má správný věk, správné zázemí. Takže držím palce.“

V závěru disputace byl prostor na dotazy z publika.

Monika Pravdová

Zavřít menu