Sjezdové lyžování a jízda na snowboardu. Klub lyžařů Kutná Hora nabízí výuku alpských disciplín

KLKH ve školním roce pořádá jednou týdně kondiční tréninky, tři celodenní tréninky na sněhu v lyžařské sezoně, týdenní lyžařský výcvik a oddílové závody. Klub se také podílí na pořádání některých republikových závodů. Pro zajištění kvalitní výuky se trenéři KLKH účastní odborných výcviků. Činnost klubu podporuje město Kutná Hora.

V následujícím rozhovoru poskytuje informace za KLKH Tomáš Morawski.

Kdy, jak KLKH vznikl a kdo ho založil?

Klub lyžařů Kutná Hora oficiálně založili v roce 1994. Vznikl vyčleněním lyžařského oddílu ze sportovní organizace SKP Olympia Kutná Hora. V rámci SKP Olympia ale lyžařský oddíl fungoval už od roku 1979, takže naše historie je více než čtyřicetiletá. U samotného zrodu oddílu při SKP Olympia byla celá řada lidí, určitě bych tak mohl jmenoval manžele Němcovy, Zdeňka Vaníčka, doktorku Vlastu Závorovou, Jana Morkese, současného předsedu oddílu Milana Kicu, Karla Soukupa, Lenku Trajhanovou, Jaroslava Benadu. A to jsem jistě mnohé opomenul, ale snad mi to odpustí.

Více než čtyřicet let působnosti klubu předznamenává, že jím určitě prošlo mnoho členů. Kolik jich má klub teď?

Za dobu existence klubu jím prošlo několik stovek členů, z nichž se rekrutovali milovníci lyžařského sportu, mladí závodníci i pozdější instruktoři a pokračovatelé oddílu. Ten má aktuálně více než 30 registrovaných dětí, tedy členů do 18 let věku.

Jaký program jako klub pro své členy nabízíte, na co se soustřeďujete?

Hlavním jeho záměrem je průběžná pohybová příprava na lyžařskou sezónu a následná zimní výuka sjezdového lyžování. Celoročně tak každé úterý probíhají kondiční tréninky, v zimě v tělocvičně, na podzim a na jaře na kole. Naši členové, ale i nečlenové, se zúčastňují a mohou zúčastňovat čtyř až pěti jednodenních zájezdů na hory spojených s odborným tréninkem, které probíhají za kvalitní sněhové situace od prosince do března.

Pořádáte i nějaký delší lyžařský/snowboardový výcvik v zimě?

Každý rok pořádáme týdenní výukově-tréninkové soustředění na Horních Mísečkách, jehož součástí jsou oddílové závody ve slalomu o hodnotné ceny a další zajímavý doprovodný program, včetně výkladu o správném pohybu na sjezdovce a na horách obecně. Na tomto soustředění pak probíhá oproti jednodennímu tréninku také rozšířený tréning na snowbladech (malých lyžích) a také výuka snowboardingu.

Během týdne pracujeme na průběžné fyzické průpravě a na svahu v postupném zdokonalovaní lyžařských technik, od počátečních oblouků, přes smýkané, odskakované až po carvingové oblouky.

Pro koho je KLKH vhodný?

Oddíl je pro všechny dětské zájemce, kteří mají chuť lyžovat a ve svém lyžování a snowboardingu se zlepšovat, a kteří jsou již více méně sami schopni vyjet na vleku. Trénujeme tak hlavně děti ve věku od šesti do patnácti let.

Pokud by se někdo chtěl stát členem KLKH, co má udělat?

K tomu stát se našim členem rozhodně nevede nijak obtížná cesta. Stačí přijít na pravidelný trénink „na suchu“, které všechny probíhají v tělocvičně ZŠ Žižkov, či na podzim a na jaře na kolech, přičemž sraz je tamtéž, tedy u ZŠ Žižkov. Podívat se, třeba si rovnou s námi zacvičit či vyjet na kole, a podle zájmu pak vyplnit přihlášku. Nové členy tak přijímáme v průběhu celého roku. Veškeré aktuality k oddílu, ať už tréninkům, soustředění a celkově naší činnosti lze také sledovat na našich stránkách www.klkutnahora.cz či našem Facebooku.

Dora Procházková

Zavřít menu