Dobrovolníci z Philip Morris ČR pomáhali v kutnohorské charitě

14. červen je dnem firemního dobrovolnictví. Tento den připadl letos na pátek a my jsme u nás v kutnohorské charitě přivítali 13 dobrovolníků z Philip Morris ČR. Část z nich pomohla v Kutné Hoře vyčistit interiéry charitních služebních automobilů. Druhá skupinka dobrovolníků myla okna a pracovala na zahrádce v charitním Centru Domek v Čáslavi.

Charita zajistila na den D zázemí ve Středisku Atrium, přistavěla služební auta, zajistila mycí prostředky, vysavače a do Čáslavi zahradnické náčiní. Po vyřízení nezbytných formalit, proškolení, seznámení s etickým kodexem a společné ranní kávě se dobrovolníci pustili do práce. „Postupně umyli interiéry 12 charitních aut z různých středisek, všechna auta Střediska Na Sioně, tři vozy charitní pečovatelské služby, jedno auto Centra Maják a jedno z Občanské poradny Střediska Racek,“ počítá Kateřina Jarošová, vedoucí Dobrovolnického centra. Práce šla dobrovolníkům od ruky a dělali ji opravdu poctivě. „Pokud by chtěli změnit zaměstnání, tak si mohou otevřít automyčku,“ dodává se smíchem a s nadsázkou Kateřina. V Čáslavi se měnila před očima zarostlá malá zahrádka před centrem v kultivovaný prostor osázený krásnými květinami. Celý dobrovolnický den probíhal na obou místech v milé a přátelské atmosféře.

Proč si pro dobrovolnický den vybral Philip Morris ČR právě naši charitu? „Kutnohorská charita je jistota, pomáhá mnoha skupinám a jednotlivcům v širokém spektru činností v místě našeho působení. Umí program pro dobrovolníky sestavit, aby to mělo smysl,“ říká Denisa Sýkorová z oddělení vnějších vztahů Philip Morris ČR a dodává, že je to jedna z forem pomoci komunitám a prostředí, kde žijeme. Zároveň je to součást péče o sebe sama tzv. well-being, kdy děláme něco, co má smysl, a to nám prospívá a rozšiřuje naše obzory do oblastí, které nejsou naší každodenní rutinou.

Dobrovolnické centrum při Oblastní charitě v Kutné Hoře vzniklo v roce 2004, samostatným střediskem je od roku 2016 a specializuje se na profesionální práci s dobrovolníky, kteří pomáhají potřebným – seniorům, dětem ze sociálně slabých rodin, zdravotně postiženým či lidem bez domova. V rámci akreditovaných programů pomáhají naši dobrovolníci v nemocnicích a v zařízeních sociálních služeb nebo v charitě. Pomáhat nám ale může každý také dle svých možností i mimo akreditované programy. Nejznámější a největší akcí, do které se zapojují tisíce dobrovolníků, je Tříkrálová sbírka.

Marcela Mommersová, Oblastní charita Kutná Hora

Zavřít menu