Epidemiologové zažili nápor jako nikdy předtím

Na Kutnohorsku nebyl k 31. květnu evidován žádný pacient, který by se léčil z nemoci covid-19.  Všech 35 lidí, u kterých se nákaza potvrdila, se již uzdravilo. Epidemiologové na Kutnohorsku zažili od března nápor jako nikdy předtím. Možná právě díky jejich úsilí a nasazení patřilo Kutnohorsko dlouhodobě v rámci republiky k nejméně zasaženým regionům. V první polovině května začalo postupné rozvolňování mimořádných opatření. Zdeňku Kroupovou, vedoucí protiepidemického oddělení kutnohorského pracoviště Krajské hygienické stanice Stč. kraje pro Kutnou Horu a Kolín, jsme požádali o rozhovor. Na otázky odpovídala 15. května, v době, kdy od 27. dubna nebyl potvrzen žádný další případ nákazy. Doufejme, že stejně příznivá situace vytrvá.

Zajišťovali jste i víkendové služby a byli téměř nepřetržitě v pohotovosti. Co bylo nejnáročnější? Zažili jste v minulosti podobný nápor?

Nejnáročnější bylo pro všechny z nás zvyknout si na úplně jiný režim a pracovní tempo, uspořádat a zajistit systém, který nám práci usnadní a umožní nám přehled. Nebylo to vůbec lehké, všude plno informací, hlavně z médií, ale zároveň ne moc ucelených. Hned v začátku šla rodina stranou a veškerá pozornost byla soustředěna na naši práci a novou problematiku covid-19. Z našich manželů se stali rázem tatínkové na plný úvazek, stali se učiteli, kamarády a zároveň psychickou podporou pro nás. Často jsme s děvčaty pracovaly od brzkých ranních hodin až do pozdního večera, každý den včetně víkendů, velikonočních svátků. Nevěděly jsme, co je to odpočinek. Takový nápor jsme nikdy předtím nezažily, byla to pro nás premiéra. Často museli vypomáhat kolegové z ostatních oddělení našeho územního pracoviště, například sloužili na infolinkách, pomáhali nám odpovídat na e-maily, psali rozhodnutí s podobně. Patří jim obrovské díky. Opět jsme dokázali táhnout za jeden provaz.

Než bylo otevřeno odběrové místo v kutnohorské nemocnici, dojížděli epidemiologové provádět odběry přímo k pacientům domů…

Před otevřením odběrového místa v Kutné Hoře byli pacienti odesíláni do odběrového místa v kolínské nemocnici. Na úplném začátku jsme využívali odběrové sanity s odběrovým týmem, který za dotyčným dojel domů. Časem se situace zlepšovala a po dohodě s Nemocnicí Kutná Hora bylo otevřeno odběrové místo zde, což nám ulehčilo nesmírně naši práci. Výjezdové sanity nyní využíváme i nadále, a to například při odběrech v domovech důchodců, ÚSP, popřípadě u lidí s omezenou možností pohybu.

Celorepublikově byl od počátku nedostatek ochranných prostředků. Jak tomu bylo u vás?

Nedostatek ochranných pomůcek trápil z počátku opravdu celou republiku. Především všechny v takzvané první linii. Samy jsme byly s kolegyněmi překvapeny obrovskou solidaritou velkého množství lidí, kteří se zapojili a začali šít roušky. I naše rodiny, hlavně naše maminky, zprvopočátku šily pro nás. Jako pracovníci KHS jsme byli vybaveni také minimálním množstvím ochranných prostředků. S přibývajícím časem se vše zlepšilo a pomůcek máme nyní dostatek.

Kolik lidí z Kutné Hory bylo otestováno?

Celkový počet testovaných přímo v Kutné Hoře a na Kutnohorsku přesně nevím, ale v odběrovém místě v Kutné Hoře je to k polovině května přibližně 1100 otestovaných. Nevím přesně, kolik bylo dále nabíráno sanitou v domácím prostředí, a samozřejmě další osoby byly testovány v jiných odběrových místech, v Kolíně, Benešově, Praze, MN Čáslavi a podobně. Přesnější čísla budeme mít v následujících dnech a měsících, až po podrobnější analýze.

Jaký byl průběh onemocnění na Kutnohorsku?

Jen ve třech případech byla nutná hospitalizace. Úmrtí na covid-19 nebylo na Kutnohorsku žádné. Nejmladší nemocný byl ve věku jednoho roku a nejstarší nemocná osoba byla ročníku 1929, tudíž 91letá.

Jak hodnotíte spolupráci s městem v době nouzového stavu?

Spolupráce s městem Kutná Hora byla od začátku situace velmi dobrá. Krizový štáb se scházel pravidelně jednou týdně. S některými jsem byla téměř v každodenním kontaktu. Všichni členové byli úžasní. V případě potřeby nám byli i nápomocni, například při kontrole dodržování karanténních opatření, zjišťování kontaktů na osoby v kontaktu s potvrzeným případem a podobně. Všem, kteří spolupracovali, patří velké díky! Nechci raději jmenovat, abych na někoho nezapomněla, ale oni už budou vědět.

Vláda začátkem května zahájila postupné uvolňování mimořádných opatření. Mluví se o kontrolovaném proměřování, spuštění chytré karantény. Co si o tom myslíte? Jaké vyhlídky máme do budoucna?

Uvolňování opatření je určitě nezbytným krokem, abychom mohli zjistit, jak na tom všichni jsme. Vir tady určitě někde je a bude, uvidíme, co to udělá v budoucnosti, v následujících týdnech, měsících. Situace se v současné době vyvíjí asi až překvapivě dobře, takže proč neuvolňovat. Kdyby se opět navyšoval počet případů, budeme využívat takzvané chytré karantény, která nám ve složitějších případech, kdy lidé už mohou cestovat volněji a dají souhlas, umožní zjišťovat, kde, kdy a s kým se mohli setkat. Opatření by probíhala nejspíš na lokální úrovni. Ale jak říkám, uvidíme, jaká bude situace v následujícím období. Nechceme raději moc předvídat.

Jaká opatření budou podle vás nezbytná i pro následující dny, měsíce? Máte vy osobně nějaká doporučení občanům Kutné Hory?

Co se týče všeobecných doporučení, teď už je zodpovědnost na každém z nás. Pořád je nutné dodržovat základní pravidla osobní hygieny čili často a důkladně si mýt ruce, dezinfikovat je, snažit se dodržovat rozestupy, omezit kontakty. Ale zase nejde život zastavit. Pro dobrou kondici našeho zdraví je nutné se věnovat svým zálibám, sportovat a mít sociální kontakt. Jak se všeobecně říká, všeho s mírou.

Monika Pravdová

Zavřít menu