Hřbitov v Sedlci bude po 17. hodině až do 29. února zamykán, pod rouškou noci byl terčem vandalů a zlodějů, hrozilo tam i riziko úrazu
Pohled ze střechy kostela Všech svatých s kostnicí v Sedlci. Foto: Monika Pravdová

Na zkoušce uzamykání veřejného hřbitova v Sedlci ve večerních hodinách s platností od 11. listopadu do 29. února 2020, se domluvila Římskokatolická farnost Kutná Hora Sedlec se Správou hřbitovů spadající pod Technické služby Kutná Hora a Městem Kutná Hora. Hřbitov bude vždy mezi sedmnáctou hodinou večerní a sedmou hodinou ranní veřejnosti uzavřen. Zimní provozní doba pohřebiště od 7 do 17 hodin nebude narušena. Uzamykání a otevírání hřbitova bude zajišťovat farnost Sedlec.

Na veřejném hřbitově v Sedlci v nočních hodinách v minulosti docházelo k vandalismu, krádežím a stále více k nevhodnému chování, např. posedávání na hrobech, konzumování alkoholu, natáčení urážlivých videí apod. Vzhledem k probíhajícím pracím kolem kostela Všech svatých navíc stále hrozí zvýšené riziko úrazu.

Pokud se zamykání hřbitova osvědčí, bude hledat farnost Sedlec a správa hřbitovů možnosti zajištění zamykání hřbitova i v letním období, kdy je hřbitov otevřen od 6 do 20 hodin.

Více informací poskytnou ředitelka organizační složky farnosti Radka Krejčí (krejci@sedlec.info), nebo vedoucího Správy hřbitovů Technických služeb Kutná Hora Josef Kraus (hrbitovkh@seznam.cz).

tz, red

 

 

 

Zavřít menu