Putování po historických městech Čech, Moravy a Slezska je projektem Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska (SHS ČMS) a jeho nositeli jsou HISTORICKÁ  MĚSTA – města, která získala titul Historické město roku. Zapojit se měla možnost i celá členská základna, 203 obcí, měst a městských částí, ale jen někteří nabídky využili. ……………………………………………………………..

Projekt byl spolufinancován z prostředků Evropské unie – Integrovaný operační program – Národní podpora cestovního ruchu. HISTORICKÁ MĚSTA zapojená do projektu – Svitavy, Kadaň, Třeboň, Kroměříž, Klášterec n. Ohří, Kutná Hora, Litomyšl, Nový Jičín, Prachatice, Spálené Poříčí, Česká Kamenice, Polná, Jindřichův Hradec a Šternberk – se v průběhu projektu, tj. od roku 2010 rozrostla o další města, která titul obdržela – Mariánské lázně, Znojmo, Uherské Hradiště.

Česká republika je významnou evropskou destinací cestovního ruchu, která je založena na množství historických, kulturních a technických památek. V ČR jsou předpoklady pro rozvoj kulturního cestovního ruchu na celém území. Nabídka však nemůže být obecná, ale je třeba vytvořit konkrétní regionální produkty, které osloví rezidenty s možností častěji trávit dovolenou v České republice. Projekt si kladl za cíl prosadit na trhu nový balíček produktů, obecně nazvaných Putování po historických městech Čech, Moravy a Slezska. Vznikla tak celostátní brožura, která představila základní nabídku zúčastněných měst včetně mapových podkladů ve 4 jazykových mutacích dle průzkumu návštěvnosti regionu.
Následně byly vytištěny regionální brožury, věnované vždy jednomu z měst ve třech jazykových mutacích, představující turistickou nabídku nejen města samotného, ale i měst přidružených – v našem případě Berouna, Čáslavi, Kolína, Nymburka a Poděbrad. Zatím nejpopulárnějším produktem se stala cestovní knížka. Tato knížečka nejen rozšíří obzory všem návštěvníkům, kteří se rozhodnou navštívit všechna zapojená města, ale zároveň dává velkou šanci vyhrát některou z připravených cen – jen je třeba navštívit minimálně 5 zapojených měst z toho alespoň 1 v průběhu TOP týdne. Více se můžete dozvědět na webových stránkách  www.historickeputovani.cz.
V rámci udržitelnosti projektu byla i v letošním roce vydána soutěžní CESTOVNÍ KNÍŽKA, se kterou můžete soutěžit a byl zachován i systém TOP týdnů v jednotlivých zúčastněných městech – jde o vzorový týden, jak mohou návštěvníci atraktivně strávit dovolenou v daném městě a regionu.
TOP týden v Kutné Hoře V Kutné Hoře je TOP týden naplánován na 8.-15. června 2013 pod názvem „Hudba zní na Horách Kutných“. Hostům přijíždějícím do Kutné Hory nabídneme zajímavý program na každý den s tím, že každodenní zážitky z cest, prohlídek či sportovních a kulturních aktivit budou ještě umocněny návštěvou některého z koncertů již 6. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu KUTNÁ HORA 2013 – www.mfkh.cz .

TOP TÝDEN – KUTNÁ HORA – HISTORICKÉ MĚSTO ROKU 1999

„Hudba zní na Horách Kutných“ aneb VI. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Kutná Hora 2013 ( 8. – 15. června 2013). Kutnohorské památkové objekty se stanou již pošesté ojedinělou tvůrčí dílnou největších talentů současné hudební scény. Uměleckým ředitelem festivalu je přední český violoncellista Jiří Bárta. Festival je pořádán pod záštitou paní Livie Klausové a v průběhu minulých pěti ročníků si získal pověst výjimečné přehlídky umělců a děl s nápaditou dramaturgií! Každý den můžete navštívit nezapomenutelné koncerty rámované působivou atmosférou interiérů historických objektů. Bonusem je možnost zakoupení vstupenky na všechny koncerty za zvýhodněnou cenu.

8. a 9. června 2013  Navštivte historické skvosty Kutné Hory – města dvou katedrál. Nabídka je opravdu bohatá, takže jeden den nestačí!

1. Katedrála sv. Barbory

2. Kaple Božího těla

3. Vlašský dvůr – bývalá mincovna a sídlo českých králů

4. Kostel sv. Jana Nepomuckého

5. Kamenná kašna

6. Morový sloup

4. Katedrála Nanebevzetí Panny Marie v Sedlci

5. Kostel Všech Svatých s Kostnicí v Sedlci

10. června 2013 Kutná Hora vám nabízí i sport a relaxaci. Navštivte sportovně-rekreační areál KLIMEŠKA – moderní plovárna s tobogány a masážní lavicí, krytý plavecký bazén, hřiště na plážový volejbal či bobová dráha jistě přinesou příjemný aktivní odpočinek v zelené oáze města.

11. června 2013 Pojďme objevovat život našich předků. České muzeum stříbra láká návštěvníky nejen bohatými expozicemi ze života horníků i podnikatelské šlechty, ale seznámí vás i s cestou stříbra od stříbrné rudy po ražbu grošů. Nezapomenutelným zážitkem je i návštěva středověkého stříbrného dolu. Kamenný dům nabízí zajímavou expozici „Pivovary na Kutnohorsku“ a Tylův památník představí módu 19. století. Na své si přijdou opravdu všichni.

12. června 2013 Lze skloubit umění i odpočinek. Galerie Středočeského kraje v bývalé Jezuitské koleji se svými jedinečnými sbírkami přitahuje již několik let pozornost návštěvníků města svými výstavami i samotným prostorem, který je úchvatný a v letošním roce ještě doplněn o odpočinkovou zónu – park s vodními prvky.

13. června 2013 Královská procházka vás jistě okouzlí. Malebné údolí říčky Vrchlice láká k procházkám. Nevšední pohledy na město, krásná příroda a cesta, po které dojdete až k Velkému rybníku, je lemována několika bývalými mlýny, zatáčí se v mnoha romantických serpentýnách a jsou zde viditelné i zbytky středověkých důlních děl.

14. června 2013 Máte rádi obrazy? I nabídka dalších kutnohorských galerií vás jistě zláká k návštěvě. Galerie Felixe Jeneweina ve Vlašském dvoře nabídne výstavu obrazů Martina Krajce, Spolkový dům v ul. Lierova představí dílo strakonického architekta a výtvarníka Ivana Čecha a České muzeum stříbra ve své galerii na Hrádku pak výstavu „Kutná Hora v obrazech“.

15. června 2013 Zaměřte se i na okolí! Okolní města mají určitě také co nabídnout. Zkuste Čáslav, jejíž muzeum patří mezi nejstarší venkovská muzea v Čechách a kostel sv. Petra a Pavla láká vyhlídkovou věží. Navštivte Kolín se známou synagogou, jednou z nejstarších a nejcennějších památek svého druhu v Čechách i starým židovským hřbitovem. Gotická katedrála sv. Bartoloměje je další dominantou, která stojí za shlédnutí. Zajeďte si do Poděbrad – lázeňského města, které nabízí odpočinek v rozsáhlém parku s vodními prvky, nebo navštivte Polabské muzeum, jehož součástí je i památkově chráněný středověký špitál z r. 1444 a bývalý klášter z konce 19. století. Nedaleko je Nymburk se známým středověkým opevněním, s jehož budováním se započalo už v roce 1280. Vlastivědné muzeum pak nabízí např. expozici Bohumila Hrabala. Vzácnou ukázkou gotické cihlové architektury je kostel sv. Jiljí vybudovaný v letech 1280 – 1380. Třeba při cestě domů nezapomeňte na Beroun, který nabízí hradební opevnění s Plzeňskou a Pražskou branou i Muzeum Českého krasu, které sídlí v nejstarším měšťanském domě.

Více informací: Informační centrum Kutná Hora, Palackého náměstí 377, 284 01 Kutná Hora, tel. +420 327 512 378, +420 731 801 004, e-mail: infocentrum@kutnahora.czwww.kutnahora.cz

(tz)

.

Zavřít menu