Jak lépe porozumět dítěti s autismem

Jak lépe porozumět dítěti s autismem, radila Klára Došková na přednášce pro kutnohorské pedagogy

Středisko Na Sioně Oblastní charity Kutná Hora uspořádalo ve spolupráci s Eduzměnou Kutnohorsko seminář na téma Práce s dětmi s poruchou autistického spektra (PAS). Odborné veřejnosti přednášela Mgr. Klára Došková z pražského Centra terapie autismu, která se této problematice dlouhodobě věnuje. Do sálu Městské knihovny v Kutné Hoře si ji dne 9. 11. přišlo poslechnout 60 učitelů a asistentů pedagoga. Konání akce finančně podpořilo město Kutná Hora a Eduzměna Kutnohorsko.

Přednášející Klára Došková vytvořila osnovu přednášky na základě dotazů, které spolu s přihláškou zasílali zájemci o seminář. Na začátku se zabývala rozvojem předřečových dovedností a obtížím, se kterými se dítě s PAS v této oblasti setkává. „Dítě s PAS má málo zrcadlových neuronů, proto se neučí tak lehce jako zdravé dítě,“ uvedla například.

Poté vysvětlovala mechanismus vnitřní motivace a důvody, proč tato motivace dětem s autismem často chybí. Dobrou zprávou je, že ji pedagog může nahradit motivací vnější (např. drobný pamlsek, žetonový systém). Povídání o příčinách náročného chování u dětí s PAS zaujalo určitě většinu posluchačů a na závěr se dostalo i na problematiku sebepojetí a sebevědomí dětí s autismem. „Zde je nenahraditelné oceňování dítěte. Mělo by být časté a uvěřitelné,“ zdůraznila Klára Došková.

Nová kutnohorská knihovna poskytla posluchačům skvělé zázemí a většina odcházela velmi spokojená. „Na přednášce se mi líbily praktické ukázky práce s dětmi. Úžasné bylo, jak přednášející dokázala pracovat s hlasem. To bych se ráda někdy naučila,“ svěřuje se jedna z účastnic. Další uvádí: „Překvapilo mě, když jsem se dozvěděla, že dítě s PAS může dobře mluvit, ale porozumění tomu, co říkají ostatní, u něj obvykle pokulhává.“ Doufáme, že přednáška poskytla kutnohorským pedagogům dostatek nových poznatků, které budou moci uplatnit ve své práci. Na příští podzim plánujeme pozvat do Kutné Hory další známou odbornici na PAS, paní Jaromíru Staňkovou.

tz

Zavřít menu